Excursie natuurlijk watersysteem in het Wijffelterbroek-Kettingdijk

In natuurgebied Wijffelterbroek-Kettingdijk is hard gewerkt aan het herstel van het natuurlijke watersysteem. Het gebied heeft in het afgelopen half jaar een heel ander aanzicht gekregen. Op zaterdag 25 maart organiseert Natuurmonumenten een wandeling in en rond het gebied voor belangstellenden.

Succesvolle samenwerking

Dankzij samenwerking van Provincie Limburg, Gemeente Weert, Waterschap Limburg en de natuurorganisaties Natuurmonumenten en ARK Rewilding Nederland werkt het grensmoeras nu als een klimaatbuffer. Het herstel van het watersysteem is op 28 februari gevierd met de bestuurders en relaties. Er is een bezoek aan het gebied gebracht en getoost op de samenwerking.

Bezoek aan het grensmoeras

Voor wie nieuwsgierig is naar de veranderingen in het gebied is van harte welkom om op de op zaterdag 25 maart van 10-12 uur aan te sluiten bij een wandeling in en rond het gebied. Robin Peeters, coördinator natuurbeheer bij Natuurmonumenten, neemt je mee naar de nieuwe loop van de Raam en je krijgt een kijkje in het voormalig hertenkamp en bij de gedempte Vetpeel. In verband met beperkt aantal plaatsen is aanmelden noodzakelijk. Je kunt je aanmelden via de link: www.nm.nl/wandelingklimaatbuffer.

Pieken opvangen

Door klimaatverandering krijgen we te maken met wateroverlast en watertekorten. Natuurlijke klimaatbuffers dragen bij aan het opvangen van deze weersextremen. Door het herstel van het natuurlijke watersysteem in Wijffelterbroek-Kettingdijk kunnen afvoerpieken op de Tungelroysebeek voorkomen worden. Het gebied werkt als een soort spons, het kan water opvangen en later langzaam weer loslaten.