Fatima Huis biedt onderdak aan Eritrese Kerk

Toen het Bisdom Roermond in 2010 besloot om de Fatimakerk op Fatima wegens teruglopende bezoekersaantallen te sluiten verloor het gebouw haar religieuze functie. Deze kreeg het weer terug toen negen jaar later de Eritrese Oriëntaalse Orthodoxe Tewahedo Kerk er haar intrek nam. Bisschop Harrie Smeets kwam speciaal naar Weert om het gebouw opnieuw in te zegenen. Iedere zondag bezoeken zo’n 300 gelovigen er nu de Heilige Mis.

Uit Zuid-Nederland

Van heinde en verre komen honderden Eritrese statushouders naar het Fatima Huis in Weert; sommigen met de auto, anderen met de trein. Op speciale religieuze feestdagen zijn het er wel zo’n vier- tot vijfhonderd, zo vertelt Diaken Filmon. Voor de 10.000 gelovigen die de kerk in Nederland aanhangen zijn er maar 14 kerken. De kerkbezoekers die op zondag naar Weert komen zijn afkomstig uit heel Brabant en Noord- en Midden-Limburg.

Doorlopend dienst

De wekelijkse kerkdienst begint al om 6:00 uur en duurt tot 16:00 uur. Deze doorlopende dienst bestaat voor een groot gedeelte uit zang. Tijdens de Heilige Mis gaat de Bijbel rond. De aanwezige gelovigen kussen het Heilige Boek. Ondertussen kunnen de kinderen in de crypte van het Fatima Huis terecht. Daar krijgen zij les over de Bijbel.

Dank

Diaken Filmon is blij dat de Eritrese Kerk al ruim drie jaar een thuis in Weert heeft. Hij bedankt God en de buurtbewoners voor de hartelijke ontvangst. Een speciale dank van zijn kant gaat uit naar alle vrijwilligers van het Fatima Huis.

Meer weten?

Iedereen die meer wil weten over de Christelijke Eritrese Oriëntaalse Orthodoxe Tewahedo Kerk is op zondag tussen 6:00 en 16:00 uur welkom in het Fatima Huis. Diaken Filmon nodigt gelovig maar ook niet-gelovig uit om eens een kijkje te komen nemen. Iedereen is van harte welkom, zo zegt hij. Ook is er meer informatie te vinden op www.fatimahuis.nl en voor vragen mag je ook altijd een mailtje sturen naar [email protected].

In deze video nemen we een kijkje bij een kerkdienst van de Eritrese Kerk. Diaken Filmon legt onder andere uit wat er tijdens de viering precies met de Bijbel gebeurt en waarom vrijwel iedereen op zondag in het wit gekleed is: https://youtu.be/u8iGU6yiDrE.