Kun je plastic soep eten?

Groepjes leerlingen lopen op donderdag 2 maart, in felgele veiligheidshesjes, over het speelplein van basisschool Aan de Bron in Weert. De ogen zijn gericht op de grond. “Kijk, daar ligt een papieren rietje. En daar een stukje plastic.” Behendig wordt het zwerfafval met de knijper in de vuilniszak gedaan.

Schone aarde

Deze week is de hele school bezig met het thema ‘De ruimte om je heen’. Hierbij gaat het om de eigen verantwoordelijkheid om de aarde schoon en leefbaar te houden. Iets wat wethouder Lizbeth Steinbach ook aan het hart gaat. Met de kinderen struint ze het schoolplein af op zoek naar afval. “Geweldig dat de kinderen op deze leeftijd al bewust worden gemaakt hoe gevaarlijk zwerfafval is voor het milieu. Eigenlijk zou er geen afval meer moeten zijn. We zouden afval niet zomaar moeten weggooien, maar verzamelen en gebruiken om er iets anders van te maken.” 

Afval 

De kinderen houden op een formulier bij wat ze aan afval vinden. Terug in de klas vraagt Jim Brouns, adviseur duurzaamheid van Facet uit Eindhoven of de kinderen het leuk vonden. De vingers schieten omhoog. Ieder groepje telt hoeveel stuks afval het heeft verzameld. In nog geen twintig minuten tijd. Een groep heeft 85 stuks verzameld. Een ander groepje 72 en het meeste afval dat verzameld is door een groep bestaat uit 102 stuks. “En dat is veel. Afgelopen maandag hebben we ook al met de groep afval opgeraapt. Onvoorstelbaar dat er nu alweer zoveel rommel ligt.” Tussen het afval zitten resten van een ballon, twee penflesjes en een aansteker. Jim Brouns laat in een film zien hoe gevaarlijk afval is voor de dieren en wat we daar zelf aan kunnen doen. Zoals afval in de vuilnisbak doen.

Dan is het tijd voor de quiz. Op het digitale schoolbord verschijnt de vraag ‘Wanneer is een banaan verteerd?’ Dat weten de kinderen wel. Bij de keuze één tot drie jaar steken de meeste kinderen hun vinger op. Lastiger wordt het bij de sigarettenpeuk. Is het nu twee jaar of oneindig? Het is twee jaar. In welke vuilnisbak een zak chips moet, weten de kinderen allemaal: in de PMD-bak. 

Meespeeltheater

Ook de kinderen van de onderbouw zijn met afval bezig. In het bijzonder de plastic soep. In de gymruimte kijken de kinderen van groep 4 geboeid naar de voorstelling van Archibald Clownesk Meespeeltheater uit Valkenswaard. Een man, gekleed in een gestreept badpak van z’n opa, loopt door de duinen naar de zee. Daar komt de man, die Fred heet, de oranje vis Archibald tegen. Ze gaan samen op avontuur. Op het strand ligt overal afval. “Ha, daar ga ik plastic soep van maken.” Fred doet een plastic handschoentje en resten van knijpers in de pan. Hij doet er water en zout bij. “Zal het smaken?”, vraagt hij aan de kinderen. De kinderen gaan helemaal op in het verhaal en roepen: “Niet doen!” 

Plastic soep

De kinderen zingen mee met de liedjes en bewegen als de vis Archibald. Dan wil Fred duiken in de zee. Maar oeps, hij zet de duikbril scheef op zijn hoofd. “Nee, dat moet niet zo”, schreeuwen de kinderen. Als de duikbril en snorkel eindelijk goed zitten, gaan Fred en vis Archibald zwemmen in de zee. Maar wat is dat? Vis Archibald raakt verstrikt in al het afval in zee. Dat is niet fijn. “Wat kunnen we tegen het plastic doen?”, vraagt Fred aan de kinderen. “Eruit halen”, roept een jongen. “Ja, maar hoe?” “Misschien met plastic-happers.” Tot slot helpt een aantal kinderen Fred om al het afval in de jutezak te doen. Of de boodschap van de plastic soep is overgekomen? Zeker weten!


Een bijdrage van Arjanne van Voorst