Kunstwerken geproduceerd door Team Smolenaers te zien in Haags museum

Fotograaf: Johnny Umans

Nederweert – Team Smolenaers uit Nederweert produceerde twee kunstwerken voor de Escher tentoonstelling in het Haags Kunstmuseum. Het Belgische kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh ontwierp ruimtelijke installaties die met een hedendaagse blik naar het werk van Escher kijken. Smolenaers werd benaderd om bij te dragen aan twee van de werken.

De stad van Escher

Den Haag is in 2023 dé stad van Escher met twee grote tentoonstellingen in het Haags Kunstmuseum en Museum Escher in het Paleis. Dit jaar is het namelijk de 125ste geboortedag van de Nederlandse graficus die wereldberoemd werd met zijn onmogelijke illusies. Vrijdag 17 februari werd de tentoonstelling Escher – Andere wereld, geopend.

Vereerd

Henk Moonen: ‘Toen onze vaste klant Kloosterboer ons benaderde voor deze opdracht waren we natuurlijk zeer vereerd. Dergelijke projecten houden ons scherp. We moeten op zoek naar oplossingen voor uitdagingen die we niet eerder hadden. Dat is voor ons team zo nu en dan een fijne oefening. Het houdt je scherp in je vakmanschap en het stretcht weer even je creatieve brein. Kan niet bestaat niet, moeten we dan weer even echt waarmaken.’

Bijzonder

Harm Vlassak (Manager Bedrijfsbureau Smolenaers): ‘Als team zijn we trots dat we een bijdrage hebben mogen leveren aan de bijzondere installaties van Gijs Van Vaerenbergh. De briljante ideeën van de kunstenaars kregen bij ons hun (fysieke) vorm. Dan is het extra bijzonder om de werken te zien schitteren in zo’n geweldig museum. Wij stonden dan ook te popelen om de opening van deze bijzondere tentoonstelling bij te wonen.’

Iedere zaal heeft een thema dat je uitdaagt om op een andere manier naar de prenten van Escher te kijken. Dwalend door de zalen van de tentoonstelling worden de grenzen van waarneming, van ruimte, oneindigheid en spiegeling onderzocht. Twee van de zalen bevatten installaties die door team Smolenaers vorm kregen. In de zaal van het werk “Two Curved Mirrors”, wandel je tussen de eindeloze reflecties van de spiegels in de ruimte. Gijs Van Vaerenbergh: ‘Escher werkte veel met water, met waterdruppels, bolspiegels, kandelaars, die geen exacte reflectie geven, maar het beeld vervormen.’

‘Met het materiaal van de spiegelplaten hadden we nog nooit gewerkt. En ze moesten natuurlijk zonder krassen perfect gewalst worden. Dat is gelukt, evenals het feilloze laswerk dat hier natuurlijk volledig in het zicht is.’ aldus een trotse Harm.

‘Endless Line’

Het werk ‘Endless Line’ bestaat uit een grote eindeloze ringvormige figuur die alle muren van de zaal aandoet en waar je als bezoeker over en onder moet wandelen. Ook een geweldige installatie. ‘We kunnen niet anders zeggen dan dat deze tentoonstelling een aanrader is. Als liefhebber maar ook als je Escher en het kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh nu ontdekt.’

De tentoonstelling ‘Escher – Andere wereld’ is tot en met 10 september te zien in Kunstmuseum Den Haag. Tegelijkertijd is in het museum Escher in het Paleis de tentoonstelling ‘De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita’.