Lokale sprekers bij Bibliocenter: Nancy Bocken, hoogleraar duurzaam bedrijfsleven

Algemeen Weert Reageer 2 min. leestijd

Bibliocenter biedt een podium aan lokale sprekers om hun expertise en kennis te delen. De bibliotheek is meer dan alleen boeken. Het is ook een plek waar je elkaar kunt ontmoeten, waar je wordt geïnspireerd en waar kennis wordt gedeeld. Op 12 april 2023 om 19.30 uur is hoogleraar duurzaam bedrijfsleven Nancy Bocken te gast bij Bibliocenter Weert.

Van lineaire naar circulaire economie

De effecten van klimaatverandering zijn al duidelijk zichtbaar: extreem weer en de biodiversiteit die wereldwijd achteruit holt. Deze ontwikkeling wordt grotendeels veroorzaakt door hoe we typisch produceren en consumeren. Een oplossing is het radicaal transformeren van een lineaire economie, waarin alles na enkele keren gebruiken (of zelfs helemaal niet!) weggegooid wordt, naar een circulaire economie waarin producten langer meegaan, duurzaam gemaakt worden, gerecycled worden, en de natuur behouden of zelfs verbeterd wordt.

Dit vergt innovatiekracht van bedrijven, die op weg naar de circulaire economie transitie moeten experimenteren om uit te vinden welk circulair en duurzaam bedrijfsmodel in de praktijk voor hen werkt. Complexe thema’s zoals consuminderen (een beetje minder) en regeneratie van de natuur (een beetje meer doen) vergen ambitieuze visies om deze in de praktijk te kunnen gaan brengen. Alleen, hoe pak je dat experimenteren dan aan? En wat kun je zelf als consument doen?

Nancy Bocken

Nancy Bocken is hoogleraar duurzaam bedrijfsleven aan de Universiteit Maastricht. Ze onderzoekt hoe bedrijven een positieve rol kunnen spelen in de duurzaamheidstransitie. Ze heeft een doctoraat van de University of Cambridge en heeft voordat ze in Maastricht begon ook bij Yale University, Lund University en TU Delft gewerkt. Nog steeds is ze verbonden aan het Cambridge Institute for Sustainability Leadership dat het bedrijfsleven opleidt op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast heeft ze een circulair bedrijf, HOMIE, mede-opgericht, en zit ze tevens in de adviesraad van TNO en de Philips Foundation.

Ga voor meer informatie en om je aan te melden voor deze avond naar www.bibliocenter.nl/activiteiten.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie