Overhandiging cheque aan Kankeronderzoekfonds Limburg

Algemeen Stramproy Uitgelicht Weert Reageer 3 min. leestijd

Namens alle betrokkenen overhandigde Jan Levels op donderdag 30 maart in een zaaltje van het Maastricht UMC+ een cheque van € 12.545,- aan het Kankeronderzoekfonds Limburg. Een groep inwoners uit Stramproy was meegereisd en werd hartelijk ontvangen door Ineke Griede en Marcel Bourgonje van Bureau fondsenwerving van Health Foundation Limburg. 

Health Foundation 

Health Foundation Limburg verwerft en beheert fondsen die ingezet worden voor (top)klinisch wetenschappelijk onderzoek in het Maastricht UMC+. De stichting richt zich op hart- en vaatziekten, kanker, geestelijke gezondheidszorg en chronische ziekten. Het Limburgs medisch-wetenschappelijk onderzoek verhoogt de kwaliteit van de gezondheidszorg in het algemeen en die in Limburg in het bijzonder.

Beeldvorming na borstreconstructie

De artsen Esther Heuts (afdeling chirurgie) en Thiemo Nijnatten (afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde) vertelden vol passie waar het ingezamelde geld voor wordt gebruikt: beeldvorming na een borstreconstructie. “Het mooie van dit onderzoek is dat plastische chirurgie, oncologie en radiologie samenwerken en dat je patiënten hier echt mee helpt. Vrouwen die borstkanker hebben gehad willen na hun borstreconstructie graag weten of het goed gaat. Maar hoe controleren we dat? Daarbij komt de beeldvorming om de hoek kijken. Zoals een echo, MRI-scan of PET-scan.” 

Welk middel? 

Vrouwen die borstkanker hebben gehad, kunnen bij een reconstructie kiezen voor een prothese of eigen weefsel. Bij eigen weefsel gaat het om een lap vet, die met een grote ingreep ergens anders van het lichaam wordt gehaald. Of de nieuwe methode lipofilling, waarbij eigen vetcellen meerdere keren worden ingespoten. Maastricht UMC+ heeft lipofilling geïnitieerd en is hiervan het expertisecentrum. “Door onderzoek is volledige borstreconstructie met lipofilling nu mogelijk. Je moet dan wel weten of het veilig is. Dat zie je op een echo, MRI-scan of PET-scan. Maar wanneer kies je voor het maken van een echo, MRI-scan of PET-scan? Daarvoor wil je weten hoe vaak mogelijk klierweefsel op MRI-scan vastgesteld wordt. En wat betekent dat voor de patiënt? 

Richtlijnen voor controle

Voor het krijgen van richtlijnen voor controle is onderzoek en geld nodig. Het Kankeronderzoekfonds Limburg is dan ook blij met het ingezamelde geld tijdens de verkoop van het boek ‘Dju … waat sjoeën’ met 365 Stramproyer volksverhalen opgetekend door Leo Janissen. In totaal zijn er 640 exemplaren van verkocht.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie