Politieke vraagtekens bij bomenkap op Nassaulaan

7 reacties

Recent zijn op de Nassaulaan 15 bomen gekapt. Dit werd gedaan vanwege de rioleringswerkzaamheden in de wijken Graswinkel en Moesel.

De fractie DUS Weert stelde op 3 maart vragen over de werkzaamheden aan de Nassaulaan-Graswinkellaan in Weert met daarin ook specifiek vragen over de kap van 15 zomereiken op de Nassaulaan.

In de commissievergadering van 7 maart werden aanvullende vragen gesteld. Volgens DUS Weert was de kap van de 15 bomen voortijdig en hadden de Weertenaren geen mogelijkheid om bezwaar te maken.

Vergunning aangevraagd

Voor deze kapwerkzaamheden is een omgevingsvergunning aangevraagd (Nummer 320078, 13 juli 2022). Daarin staat: “Als de vergunning wordt verleend, publiceert de gemeente een nieuw bericht. Vanaf dat moment kunt u de documenten met informatie over de vergunning bekijken en hierop reageren. U kunt nu nog niet reageren.”

Nu blijkt echter dat de bomen aan het begin van week 9 zijn gekapt. Dat is volgens DUS Weert nog voordat de toestemming hiertoe werd verleend (zoals gepubliceerd in de omgevingsvergunning (Nummer 95697, 6 maart 2023). In deze op 6 maart gepubliceerde toestemming voor het kappen staat: “Bent u het met dit besluit niet eens, dan kunt u (als u belanghebbende bent) hiertegen bezwaar maken.” De bomen zijn echter al gekapt.

Vragen

De bovengestelde situatie vindt de fractie DUS Weert vreemd. Ze hebben daarom twee vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders (B&W).

  • Juridisch gezien kan de kap van bomen niet voorafgaan aan de vergunningverlening. Op basis van welke argumenten heeft het college besloten om de bomen te kappen voordat de vergunning officieel werd verleend cq. gepubliceerd?
  • De vergunningverlening voor het kappen van bomen is een bevoegdheid van het college. Heeft de portefeuillehouder deze procedure binnen het college besproken en is het kappen gebeurt op basis van een collegebesluit? Zo ja, dan dit besluit toevoegen.

Antwoord

De vraag werd gisteren voorgelegd tijdens de commissievergadering. Echter kon er nog geen antwoord op worden gegeven omdat de verantwoordelijk wethouder afwezig was. Het college van B&W zal binnenkort schriftelijk terugkomen op de vragen en toelichten waarom deze weg is bewandeld.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
7 reacties