Rondleiding Paterskerk, de dynastieke kerk van de graven van Horne

Op zondag 2 april is er rondleiding in de voormalige Aldenborgh (kasteel van de graven van Horne) de huidige Paterskerk.

De wandeling start in de grote kerk met een korte presentatie over geschiedenis van de kerk en de aanwezige grafkelders van de graven van Horne. Aansluitend brengen ze een bezoek aan de onlangs ontdekte grafkelder met daarin een mergelstenen muur, een fundament van kasteel de Aldenborgh. Via de kerk, met het neogotisch monument voor de twee Weerter heiligen Hieronymus en Antonius, Martelaren van Gorcum die in 1572 (450 jaar geleden) werden gemarteld en vermoord, lopen ze richting kapel / priesterkoor.

Orgel

Boven de koorafsluiting, een geschenk van Jan van der Croon,  is een orgelkas zichtbaar. Dit orgel is destijds gebouwd door Van Dinter in 1851. In 1864 bouwde dezelfde firma een rugwerk voor het orgel. In 1921 bouwde firma Vermeulen een nieuw orgel in de bestaande orgelkas inmiddels functioneert het orgel in de kerk niet meer.

Orgelbouwer Vermeulen bouwde in 1968 een nieuw orgel aan de zijde van het (priester)koor. Het (priester)koor heeft een 17de eeuws barok hoogaltaar met een verwisselbaar altaardoek en achtergelegen kapellen (1930) en Portiuncula kapel (1652). In deze kapel kon je op 2 augustus een Portiuncula-aflaat verdienen, waarmee zielen uit het vagevuur werden verlost. Als bijkomende voorwaarden werd gesteld dat de verkrijger had gebiecht, de communie had ontvangen en het Onze Vader, het Weesgegroet en het Credo had gebeden.

Tuin

Van daaruit bezoeken ze de tuin met de voormalige werkhuizen en brouwerij ‘Het Slot’, gelegen aan de 13de eeuwse slotgracht (onderdeel van de Bocholterbeek). Als afsluiting gaan ze via een middeleeuwse wenteltrap naar de zolder die er uit ziet als een omgekeerd houten schip. Hier bekijken ze de bouwsporen uit het verleden en de geheime schuilkamer van de minderbroeders franciscanen die tijdens de Franse Revolutie in gebruik was.

De rondleiding start op zondag 2 april om 13.00 uur, duurt circa 2 uur en kost € 15,- per persoon. Inclusief een ‘eigen’ kloosterbiertje na afloop.

Heb je interesse? Klik dan hier om te reserveren.