Start educatieproject ‘Het verhaal van het kanaal’

Algemeen Weert Reageer 2 min. leestijd

Deze week start het project ‘Het verhaal van het kanaal’, een samenwerking tussen verschillende cultuuraanbieders van Weert in het kader van het 200-jarige jubileum van de Zuid-Willemsvaart. Op een speelse en interactieve manier leren circa 500 scholieren van het basis- en voortgezet onderwijs meer over de geschiedenis van het kanaal. 

Educatiebeleving

Bibliocenter, Bosuil, Museum W, Munttheater en RICK ontwikkelden in samenwerking met Beam it Up een educatiebeleving voor alle groepen 5 t/m 8 en de brugklassen in Weert. Op een actieve en betrokken manier maakt de jeugd kennis met de geschiedenis van het kanaal dat dwars door Weert loopt. 

Als eerste leren de leerlingen de betekenis van het beeld van Studio Job ‘On the shoulders of Giants’ beter begrijpen. Het beeld verbindt op een hele mooie manier het heden en het verleden met elkaar. Hier krijgen de klassen met een audiotour meer informatie over de personen die de cabine van de hijskraan dragen en hun rol in de geschiedenis van Weert. Kinderen van groep 5 t/m 8 volgen daarna een fotografieworkshop bij RICK. In groepjes maken ze een verbeelding van één van de vijf personages die zij hebben leren kennen in de audiotour. Op basis van deze foto’s vertalen brugklasleerlingen bij Bibliocenter de personages via spoken word naar verhalen. 

Expositie

De resultaten van dit project, fotografie en spoken word, worden in juni geëxposeerd bij het kanaal. Enkele historische en beeldende werken vanuit Museum W en het Gemeentearchief vullen deze expo aan. Zo kan een breed publiek meer leren over dit belangrijke erfgoed van Weert. De audiotour komt in beheer van Museum W, als onderdeel van de izi.TRAVEL-app (audiogids) en is daardoor permanent beschikbaar voor iedereen.

Aanmelden

Klassen kunnen zich nog aanmelden voor het educatieproject via: https://www.rickraakt.nl/in-het-onderwijs/inschrijving-200-jarig-bestaan-zuid-willemsvaart.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie