Weggeeflokaal: gratis spullen voor Gilde-studenten met een kleine beurs

Met taart en bubbels werd maandag de opening van het Weggeeflokaal op Gilde Opleidingen in Weert gevierd. Wethouder Martijn van den Heuvel, John van den Boogaard van de Sponsorwinkel, een leerling van Gilde Opleidingen en Hilke van Heumen, beleidsadviseur bij de gemeente Weert, knipten een lintje door.

Gratis

In het Weggeeflokaal zijn spullen te vinden die leerlingen met een kleine beurs gratis mogen meenemen. “Denk bijvoorbeeld aan drinken, eten, doucheproducten; shampoo bijvoorbeeld, deodorant ..”, zo vertelt docent Haydar Tansel. Maar ook zijn er in het lokaal rekken met kleding te vinden.

Snel gerealiseerd

Het idee voor een Weggeeflokaal is pas twee weken geleden ontstaan toen een aantal docenten van Gilde Opleidingen in Zuid-Limburg op werkbezoek was bij een andere school. Alles op alles werd gezet om het idee nog deze week, tijdens de ‘Week van het Geld’ gerealiseerd te krijgen. En dat is gelukt. Een klaslokaal is omgebouwd tot een ‘winkel’ met kleding en andere artikelen.

Aanleiding

De hoge prijzen van onder andere gas en elektra zorgen voor financiële problemen in veel huishoudens. Het was een aantal docenten op Gilde Opleidingen in Weert opgevallen dat een van hun leerlingen vaak met dezelfde trainingsbroek naar school kwam. Geldproblemen bleken de oorzaak. De docenten hebben toen, uit eigen zak, drie broeken voor deze leerling gekocht.

Samenwerking

Dit geval bleek niet op zichzelf te staan. Meer leerlingen hadden thuis te maken met een krap budget. “Wij als docenten kunnen dan niet wegkijken … ”, aldus Haydar Tansel. “… Daarom zijn wij de samenwerking aangegaan met de gemeente Weert en met de Sponsorwinkel”. Van die instelling kreeg Gilde Opleidingen kleding. “De Sponsorwinkel werkt daar graag aan mee”, aldus John van den Boogaard.

Wethouder Van den Heuvel, die de opening mede mocht verrichten juicht het initiatief van het Weggeeflokaal ook toe. “We kunnen signaleren en praten met elkaar tot we een ons wegen maar dit is gewoon actie .. Dit is een fantastisch voorbeeld daarvan wat we heel graag ondersteunen”.

In deze video nemen we een kijkje in het Weggeeflokaal. Docent Haydar Tansel vertelt ons meer over hoe de uitgifte van gratis spullen precies werkt: https://youtu.be/_U2l1PgfTac.