Bert van Dijk finisht in beroemde Boston Marathon: ‘I did it’!

Bert van Dijk, docent lichamelijke opvoeding op de Philips van Horne, heeft op 17 april met succes de oudste (de 127ste) stadsmarathon ter wereld gelopen. Hij was een van ongeveer 30.000 deelnemers uit meer dan 100 landen.

Al eerder liep Bert o.a. de marathons van Eindhoven (2005), Berlijn (2006), Amsterdam (2007), New York (2008), Köln (2009), Brussel (2010), München (2011), Budapest (2012), Chicago (2013 ), Bremen (2014 ), Praag en Turijn (2015), Londen (2016), Stockholm (2017), Wenen (2018), Tokyo (2019) en Valencia. Van ‘The Big Six’ aan grote steden met marathons miste hij er nog één: Boston. 

Boston Marathon

De Boston Marathon wordt gezien als de meest prestigieuze marathon in de wereld.  Bert: “Het is heel erg moeilijk om hier te kunnen starten: er wordt namelijk gewerkt met kwalificaties. Het is ook een zwaar parcours. Je loopt heuvel op, heuvel af. Weinig vlak dus.”

Moeilijk parcours

De gedachten aan een persoonlijk record liet Bert al snel varen. “Boston is een strijd met jezelf. En dat niet alleen vanwege het moeilijke parcours en de weerselementen. Deze marathon laat zich niet regisseren. Dat heeft ook een groot kampioen als de Keniaanse wereldrecordhouder en topfavoriet Eliud Kipchoge ( 6e in de uitslag) ondervonden.”

Bert: “Voormalig winnaar Robbert de Castella zei ooit: ‘als je de Boston marathon verdeelt, dan is de eerste helft tot 21 mijl (32 km): de andere helft is de rest’. Met andere woorden: je moet het eerste deel heel goed doorkomen. Een andere marathon grootheid zei: ‘If you not feeling comfortable at 20 miles, you’re in deep trouble’. Die uitspraak heb ik me goed ingeprent. En het resultaat is er. Ik heb de Boston marathon 2023 uitgelopen. En de tijd? Ach wat…: I did it!.”