Dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2023 in Weert

Donderdag 4 mei worden voor de 78ste keer de Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht. Dit wordt in Weert gedaan door middel van een herdenkingsbijeenkomst bij de Rumolduskapel, gelegen aan de Molenpoort. Het gemeentebestuur van Weert en het Comité Bevrijding en Herdenkingen Weert nodigen je uit om hierbij aanwezig te zijn. Op 5 mei wordt gevierd dat we in vrijheid leven. Het thema voor 4 en 5 mei is dit jaar ‘Leven met Oorlog’. Op 4 mei wordt de Nederlandse vlag halfstok gehangen en op 5 mei mag de vlag uit.

Dodenherdenking, 4 mei

Samen herdenken we op 4 mei alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties erna. Op 4 mei hangen we in Nederland de vlag de hele dag (van zonsopgang tot zonsondergang) halfstok, als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers.

De Herdenking in Weert vindt plaats bij de Rumolduskapel, aan de Molenpoort. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. De plechtigheid begint om 19.15 uur. De organisatie vraagt je op tijd aanwezig te zijn. De muziek wordt dit jaar verzorgd door het Dutch Canadian Choir of Calgary, een Canadees koor dat ook al in 2015 te gast was in Weert.

Na afloop van de plechtigheid ben je van harte uitgenodigd voor een gezamenlijk kopje koffie in het Munttheater aan het Collegeplein.

Kranslegging

Tijdens de Herdenking kun je bij de Rumolduskapel een krans (maximale doorsnede 80 centimeter), bloemen of een bloemstuk leggen. Geef hiervoor je naam en/of organisatie door aan het Comité Bevrijding en Herdenkingen Weert via [email protected]. Je kunt de krans of het bloemstuk op 4 mei tussen 16.30 en 17.00 uur (laten) bezorgen bij de Rumolduskapel.

Bevrijdingsdag, 5 mei

Op 5 mei vieren we onze vrijheid en mag de Nederlandse vlag in top. Traditioneel, met uitzondering van de jaren waarin een pandemie dit niet toestond, organiseert het Comité Bevrijding en Herdenkingen in Weert het Bevrijdingsconcert. Dit jaar vindt het concert plaats in het Munttheater.

Er is een veelzijdig programma samengesteld. Zo is het Dutch Canadian Choir of Calgary uit Canada afgereisd om o.a. Weert aan te doen. Andere Weerter muzikanten zijn: Trix Reintjes & Gaudia Schillings, Air d’Accordéon, Jesse Kanters, Capella Sine Vinculis, Janneke Verspagen, Teun Stienen & Michiel Horikx, Bethelkoor Weert en Zanggroep Vocus. Zij verzorgen gezamenlijk een muzikaal concert dat toegankelijk is voor iedereen in Weert.

Het concert begint op vrijdag 5 mei om 14.30 uur en duurt tot 16.30 uur. Om verzekerd te zijn van een zitplaats verzoekt het Comité om vooraf (gratis) kaarten te reserveren. Dit kan bij het Munttheater via www.munttheater.nl/bevrijdingsconcert2023 of via de theaterkassa, telefonisch bereikbaar van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur.