Even op een andere manier naar school

Vandaag is het de Lekker Anders Dag op de Brede School Moesel in Weert. En dat is te zien. Op het schoolplein klinkt vrolijke muziek en er hangen oranje vlaggetjes aan het hek. Rond 8.15 uur zijn de eerste kinderen en hun ouders op het schoolplein.

Oranje

De meesten hebben iets oranjes aan. De een is op de step, de andere op skeelers en weer een ander met de fiets. “Normaal komen we met de auto. Maar die laten we vandaag even staan”, zegt een ouder. En dat is precies wat de Lekker Anders Dag wil. “We dagen de ouders en kinderen uit om de weg naar school af en toe eens anders af te leggen. De weg van huis naar school wordt dan quality time met meer aandacht en tijd voor elkaar. En je helpt meteen om iets te doen aan de verkeersdrukte rond de school”, zegt Joline Ketelaar, projectleider van Lekker Anders Dag.

Grote animo

Dat het bij de kinderen leeft, blijkt wel aan de grote animo. Liefst 48 ouders en 60 kinderen van de groepen 1 tot en met zes hebben zich van tevoren aangemeld voor de Lekker Anders Dag. Zij krijgen een tasje met wat informatie en spulletjes.

Ondertussen worden de kinderen en hun ouders toegesproken door Henk Smits, de verkeerscoördinator van de Brede School Moesel. Daarna doet Joline een kleine verkeersquiz met de kinderen. Ze laat het verkeersbord van een zebrapad zien. Wie van jullie denkt dat dit het teken is voor een paardenpad? Die gaan rechts staan. Wie denkt dat het een zebrapad is, gaat links staan.” De meeste kinderen lopen meteen naar links en dat is goed.

Tevreden

Henk Smits is blij en tevreden met de start van de Lekker Anders Dag. “Wij zijn een verkeersactieve school. Wat betekent dat we bewust omgaan met verkeer en de drukte van de auto’s rond de school willen verminderen. Maar het is ook gewoon leuk om anders naar school te gaan.” Zelf stond hij vandaag vijf minuten eerder op om alles rustig klaar te zetten. “Heerlijk om minder gestresst aan de dag te beginnen.”  Joline Ketelaar is blij met de hoge opkomst. “Het mooie weer werkt zeker mee, maar je ziet ook dat er vanuit de school veel aandacht aan is besteed. Leuk om te zien hoeveel ouders ook iets oranjes aanhebben. Dat zegt wel iets over de animo.”

Meer informatie: www.lekkerandersdag.nl


Een bijdrage van Arjanne van Voorst