Extinction Rebellion Weert blinddoekt Graaf van Horne

Scientist Rebellion Statue Sunday in Weert.

Extinction Rebellion Weert doet zondag 2 april mee met het wereldwijde Scientist Rebellion (SR) initiatief Statue Sunday. Over de hele wereld worden standbeelden van wetenschappers, politici en andere prominenten geblinddoekt. XR Weert en SR eisen dat politici, bestuurders en andere prominenten de waarheid vertellen over de klimaatnoodcrisis en de benodigde maatregelen nemen: “Listen to the science!”

Statue Sunday is geïnitieerd door SR in reactie op het totale gebrek aan gevoelde urgentie bij machthebbers na publicatie van het recente syntheserapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) (maart 2023). Wetenschappers over de hele wereld zullen daarom standbeelden in grote steden blinddoeken. In Nederland worden zondag 2 april standbeelden geblinddoekt in meer dan 10 steden, waaronder Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Amersfoort en natuurlijk Weert.

“Vertel de waarheid: dit is een noodtoestand!”

Zondag 26 maart 2023 vond de eerste wereldwijde Statue Sunday plaats. Met deze campagne eist SR dat politici, bestuurders en andere prominenten de feiten onder ogen zien. Willen zij ooit voor een standbeeld in aanmerking willen komen, dan moeten zij radicaal veranderen en moed tonen. Doe wat nodig is tegen verdere opwarming van de aarde! XR Weert steunt deze actie van de rebellerende wetenschappers.

Wat is Scientist Rebellion

Scientist Rebellion is een internationale beweging van wetenschappers die zich grote zorgen maken over het klimaat en de ecologische crisis. Zij luiden al decennialang de noodklok. Vanwege het uitblijven van adequate maatregelen maken zij daarbij inmiddels gebruik van burgerlijke ongehoorzaamheid, wat kan helpen bij het benadrukken van de urgentie om in ‘klimaatactie’ te komen.

Scientist Rebellion is gelieerd aan Extinction Rebellion en streeft dezelfde doelen na:

Onder de overkoepelende eis Klimaatrechtvaardigheid voor iedereen stelt Extinction Rebellion drie eisen aan de overheid:

  1. Wees eerlijk over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. Doe wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en verlaag de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. Laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.