Kijkje in de keuken van de keramist

Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd

Een kunstvorm met een traditie van duizenden jaren – dat is keramiek. Wie daar nieuwsgierig naar is, kan gaan kijken in de werkplaatsen van de deelnemers tijdens de Open Atelierdagen van de Keramiek Kring Limburg. Deze bijzondere vorm van kennismaking met kunstenaars vindt dit jaar voor de eerste maal plaats, op 22 en 23 april van 11.00 tot 17.00 uur. Op dertien locaties tonen achttien kunstenaars hun werk, en maken ze duidelijk wat voor ambachtelijke activiteit er verricht moet worden om een voorwerp van keramiek te maken. De lijst met deelnemers en een routebeschrijving vind je op www.keramiekkringlimburg.nl.

Saskia Keijzers toont haar ambacht

Het is natuurlijk mogelijk om één of twee van de ateliers waarin de keramisten hun vak uitoefenen te bezoeken. In de gemeente Weert opent Saskia Keijzers, met als gast Alda Brunenberg, haar atelier aan de Ittervoorterweg 133.

Wat kan de bezoeker daar verwachten? “Dat is heel erg uiteenlopend, want keramiek is een veelzijdige kunstvorm”, zo vertelt Saskia, terwijl ze bezig is om glazuren samen te stellen. Door de juiste stoffen te mengen verkrijgt ze de mooie effecten waarmee ze bekend is geworden. Het is werk dat veel ervaring vraagt, technische kennis ook, en dat je alleen door jarenlang experimenteren onder de knie krijgt. “Ik laat het de bezoekers allemaal zien: van het boetseren tot het glazuren en stoken van de werkstukken. Natuurlijk ook de eindproducten, de eigen objecten, die af zijn. Reliëfs voor aan de muur, vazen en schalen, sculpturen voor in de tuin, decoraties. Veel van wat ik maak is gemaakt naar de wensen van de koper. De vorm, de kleuren – daarin is keramiek zo veelzijdig. Dat geldt zeker voor funeraire objecten zoals een urn, die dankzij symbolische toevoegingen de herinnering oproept aan de overledene, of een grafmonumentje. De hand van de geliefde in keramiek is veelgevraagd: een mooie en blijvende herinnering aan de tijd samen.”

Een bezoek aan het atelier in Swartbroek maakt de bezoeker duidelijk dat heel veel wensen vervuld kunnen worden. Saskia en Alda leggen het graag allemaal uit.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie