Minister: Spitsstroken of verbreding A2 Weert-Eindhoven niet mogelijk

Algemeen Weert 16 reacties 2 min. leestijd

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft antwoorden gegeven op Kamervragen over het bericht ‘Geen snelle oplossing voor de files op de A2’. De vragen werden gesteld door Tweede Kamerlid Koerhuis van de VVD.

Geen verbreding

In de antwoorden wordt duidelijk dat een verbreding van de A2 niet aan de orde is, omdat andere bereikbaarheidsproblemen elders in het land vooralsnog ernstiger worden geacht. De A2 Weert-Eindhoven staat volgens de minister ook niet in de meest recente File Top 50.

Geen spitsstroken

Er zijn ook geen plannen om de vluchtstroken op snelwegen te gebruiken als extra rijbanen tijdens drukke periodes. Wel is er onderzoek gedaan om de vluchtstrook te laten gebruiken door bussen. Dit is beperkt mogelijk, en er zijn aanpassingen nodig aan sommige delen van de vluchtstrook, zoals het aanleggen van vluchthavens en achterdoorgangen bij brugpijlers. Ook zijn er kleine aanpassingen nodig aan de vluchtstrook bij de af- en toeritten en de verzorgingsplaatsen. Bushaltes moeten worden aangelegd bij de aansluiting Valkenswaard voor collectieve vervoersdiensten. Er wordt momenteel besproken hoe dit gefinancierd kan worden. Er wordt ook gewerkt aan een hub bij station Maarheeze.

Stikstof

Het is volgens de minister niet mogelijk om spitsstroken te realiseren. Dit zou namelijk veel geld kosten en er moeten procedures worden gevolgd, vooral omdat het gebied zeer gevoelig is voor stikstof (N2000 Groote Heide). Volgens onderzoek is gebleken dat aanpassingen aan de aansluitingen niet zullen helpen bij het verminderen van files. In plaats daarvan wordt er gekeken naar het verbeteren van de aansluitingen (op- en afritten) om sneller busvervoer op dit traject mogelijk te maken.

Alle en volledige antwoorden kun je lezen via: https://iwdg.nl/413elid (PDF)

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
16 reacties