Weerter jongeren in bestuur Nederlands Studenten Kamerorkest

Algemeen Weert Reageer 4 min. leestijd
Foto door Veerle Bastiaanssen

Weertenaren Pien van Stijn (23) en Michiel Horikx (21) zaten vroeger beiden in de Talentenklas van het Regionaal Instituut voor Cultuur- en Kunsteducatie (RICK) in Weert. Nu maken ze samen deel uit van het bestuur van het Nederlands Studenten Kamerorkest, kortweg Nesko, als respectievelijk voorzitter en perschef. Vanaf september vorig jaar hebben zij zich, samen met overige bestuursleden Julia Dorigo, Justus van Iterson, Nomi Leeuwerik en Jitse Leeftink, vol enthousiasme gestort op het samenstellen van het orkest en het programma en op het organiseren van de jaarlijkse tournee langs zeven studentensteden.

Het Nesko

Het Nesko is een projectorkest van zo’n 45 leden dat ieder jaar opnieuw wordt samengesteld uit ambitieuze studenten, die naast hun studie op hoog niveau muziek maken. In maart heeft de hele groep elkaar tijdens een repetitieweekend voor het eerst ontmoet en al volop enthousiast samen gerepeteerd. Traditiegetrouw zullen zij vanaf tweede paasdag hun studie gedurende twee weken opzij zetten om, onder leiding van een gerenommeerde dirigent, een programma in te studeren en dat vervolgens in diverse studentensteden op te voeren. Tijdens de concerten zamelt het Nesko bovendien geld in voor het UAF (de Stichting voor Vluchteling-Studenten), om zo vluchtelingen de kans te geven om zich verder te kunnen ontwikkelen op het gebied van studie en werk. 

Het programma

Dit jaar staat het Nesko onder leiding van de enthousiaste Sander Teepen, bij het grote publiek bekend als coach in het tv-programma Maestro. Het programma opent met ‘Lamenti’ van de aanstormende Nederlands-Israëlische componist Karmit Fadael, dat speciaal voor deze tournee gecomponeerd is. Daarna speelt het Nesko het vioolconcert van Antonín Dvořák, dat mede door de moeilijkheid van de solopartij zelden wordt opgevoerd. Dit schrikt de Nederlandse virtuoos Niek Baar echter niet af:  hij neemt de vioolsolo voor zijn rekening. Tot slot voert het Nesko, na een pauze, de zevende symfonie van Beethoven op, waarvan voornamelijk het allegretto erg bekend is.

Pien en Michiel

Alhoewel Pien inmiddels in Wageningen woont, waar ze dit jaar haar studie Master in Earth and Environment aan de Wageningen Universiteit heeft afgerond, keert ze nog regelmatig terug naar Weert. Pien speelt niet alleen viool, maar zingt daarnaast ook en wel bij het bekende en succesvolle Weerter koor Giocoso. Zij heeft Michiel en de overige vier bestuursleden benaderd en zo een leuke, hechte en zeer gemotiveerde groep gevormd die dit jaar alles binnen het Nesko regelt.

Michiel speelt al sinds zijn zevende klarinet. Hij is Masterstudent Mathematical Sciences  aan de Universiteit Utrecht. Michiel speelt bij RICK’s Clarinet Choir, het Weerter trio FluKlaPia en Koninklijke Harmonie Phileutonia Eindhoven. Door de contacten met alle Nederlandse studentenorkesten heeft hij ook de kans gekregen om bij het VU-Orkest uit Amsterdam mee te spelen tijdens de uitvoeringen van Mahlers Tweede Symfonie. Momenteel valt hij in bij het studentenharmonieorkest Auletes.

De concerten

De zeven concerten vinden plaats van 17 tot en met 23 april om 20.15 uur in respectievelijk Groningen, Nijmegen, Utrecht, Eindhoven, Middelburg, Leiden en Amsterdam. Donderdag 20 april is het Nesko te beluisteren in Muziekgebouw Eindhoven. Ga voor meer informatie naar nesko.nl.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie