Verenigingen op Laar geven strijd niet op

Op vrijdag 7 april kwamen vertegenwoordigers van verschillende verenigingen uit Laar bij elkaar in Café Zaal “Bee-j Bertje op Laar. Onderwerp van gesprek was hoe moet het verder met het verenigingsleven op Laar nu de accommodatie aldaar vanaf 1 april 2023 is gesloten. De gemeente wil vooralsnog de subsidie aan de verenigingen op Laar niet verhogen vanwege het commerciële karakter van Café Zaal Bee-j Bertje. Door de hoge energiekosten en inflatie zijn de kosten voor de zaalhuur alleen maar toegenomen, zonder dat de subsidie aan de verenigingen is verhoogd.

Niet op gerust

Ondanks dat tijdens de gemeenteraadsvergadering van 22 maart het amendement is aangenomen dat wethouder Lizbeth Steinbach ervoor moet zorgen dat de accommodatie openblijft, zijn ze er op Laar niet op gerust. “We moeten druk op de ketel houden. Nog langer wachten, heeft geen zin”, geven Ton Timmermans en Jan Pleunis van de ouderenvereniging St. Sebastiaen aan. De ouderenvereniging heeft ongeveer tweehonderd leden.

Eenzaamheid

“Afgelopen dinsdag kon de ouderengym niet doorgaan, terwijl ouderen ernaar uitkijken. Als ze thuis blijven zitten, is de kans groot dat ze zich eenzaam gaan voelen. Maar ook voor hun fysieke gesteldheid is het niet goed”, benadrukt Ton. Op de korte termijn is er een oplossing gevonden voor de ouderengym. “We hebben een begunstigde die tijdelijk, op basis van het commerciële tarief, de kosten van de zaalhuur voor de ouderengym wil betalen. Maar dat kan niet eeuwig duren” De oplossing is er ook alleen voor de wekelijkse ouderengym. De andere activiteiten van de ouderenvereniging, zoals koersbal en kaarten, gaan nog steeds niet door.

Geen optie

Sinds 2020 heeft Laar weer dansmarietjes. Liefst 33, die verdeeld over drie groepen wekelijks gebruikmaken van de kleine en grote zaal van Bee-j Bertje. “We zijn eerder weleens uitgeweken naar IKC Leuken. Maar dan moesten we eerst alles aan de kant schuiven en bij het springen, kwam een meisje bijna op de trap terecht”, vertelt Monique Dohmen. Ook voor de vastelaovendj vereniging Moêzevângers en de kapel Klink Klaor is verhuizen naar een andere locatie geen optie. Dan houden ze geen leden meer over. “Voor de leefbaarheid op Laar is het belangrijk om de verenigingen hier te houden. We zijn geen wijk, maar een hecht kerkdorp met een grote saamhorigheid. We kennen elkaar en doen alles voor elkaar”, aldus Monique.

Volgens Walter van Diepen, bestuurslid van de drum- en jachthoornkorps St. Sebastianus, kent Laar een bloeiend verenigingsleven. “Willen we dat houden, dan is een centrale ontmoetingsplek als Bee-j Bertje nodig.”

Kerk

Ondertussen is zangvereniging Laar al uitgeweken naar de kerk op Laar. Maar gelukkig zijn ze er niet mee. “We zingen met de jas aan in de kerk vanwege de koud. Hetgeen de stemvorming niet ten goede komt. Met de huidige energieprijzen is het geen doen om de verwarming aan te zetten”, vertelt voorzitter Ton Timmermans.

Niet meer in verhouding

Henk Broods, uitbater van Bee-j Bertje, legt uit dat er bij de zaalhuur aan de verenigingen al langer geld bij moet. Met de hoge energiekosten en inflatie is dat alleen maar toegenomen. Verder maken de verenigingen in plaats van de afgesproken 275 dagdelen bijna 400 dagdelen gebruik van de accommodatie. “Het staat allemaal niet meer in verhouding.”

Ton Timmermans en Jan Pleunis doen het voorstel om per vereniging een brief te schrijven aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. In het bijzonder Weert Lokaal, aangezien die de grootste partij zijn. Het CDA en DUS Weert hebben eerder aangegeven met de verenigingen op Laar te willen praten.

Daarnaast gaan Ton en Jan gebruikmaken van het spreekrecht tijdens de gemeenteraadsvergadering op 19 april, als dit onderwerp op de agenda komt. Tot slot komt Jan Pleunis met het idee om op facebook het bericht te zetten: We zoeken op Laar een jurist, die namens de verenigingen wil onderhandelen met de gemeente Weert. Hij nodigt iedereen uit het bericht te liken en te delen. Om zo de politieke druk op te voeren. “Voor de toekomst moet het fatsoenlijk en goed geregeld worden.”


Een bijdrage van Arjanne van Voorst