Viering 140 jaar schutterij St. Sebastianus Laar met reünie

Algemeen Dorpen Laar & Hushoven Weert Reageer 4 min. leestijd

Dit jaar bestaat schutterij St. Sebastianus Laar – Weert 140 jaar. Eerst volgt een stukje over de geschiedenis alvorens het jubileumprogramma bekend wordt gemaakt.

Bosarbeiders

In 1883 wilden een aantal bosarbeiders uit Laar een harmonie oprichten. Toen ze naar Weert gingen om instrumenten te kopen bleken die toch wel erg duur te zijn en daarom werd besloten een schutterij op te richten. Dat muziekkorps kwam er wel in de 50-er jaren en is nu uitgegroeid tot een volwaardig drumband-jachthoornkorps.

In de beginjaren wisselde de schutterij nog wel eens van clublokaal, want de kastelein die de meeste ankers (vaten) bier aanbood was er zeker van dat de leden regelmatig zouden komen. En in die tijd waren er op Laar nog verschillende cafés.

Eigen accommodatie

Na de Tweede Wereldoorlog is café Bertje Bertje het vaste clublokaal, ook al heeft de schutterij sinds 1989 eigen accommodatie, de Hout bempt, waar de schietactiviteiten worden georganiseerd.

Schuttersfeesten

De schutters van St. Sebastianus zijn vooral sinds de 60-er jaren succesvol in de schietwedstrijden. Het hoogste resultaat op het OLS werd in 1962 behaald in Kaulille met een tweede plaats. Maar ook in de jaren daarna werden regelmatig ereplaatsen behaald zoals in 2016 in Maasmechelen de vierde plaats. Ook tijdens de schuttersfeesten van de bond Eendracht Maakt Macht werd regelmatig de kampioensbeker gewonnen als beste resultaat over de schuttersfeesten.

Muziekkorps

Het muziekkorps is kent een gezond mix van jeugdige en oudere leden en boekt ook successen in heel Limburg. Diverse keren werd het drumband-jachthoornkorps Limburgs Kampioen en in 1996 Nederlands kampioen. De deelname aan het WMC in 2009 was ook erg succesvol met een tweede prijs in de Mars First Division.

Viering 140-jarig jubileum

Op zondag 11 juni zal het 140-jarig jubileum worden gevierd bij de schietaccommodatie de Hout bempt aan de Rietstraat op Laar – Weert.

Er zijn meer dan 200 oud-leden aangeschreven om aanwezig te zijn op de reünie. Ben jij oud-lid maar heb je geen uitnodiging ontvangen dan kun je je nog aanmelden via [email protected].

Programma

Het programma begint om 14:00 uur met ontvangst van de genodigden en andere aanwezigen.

Om 14:30 uur zal er een optreden zijn van het drumband-jachthoornkorps. Om 15:00 uur zullen voor dit jubileum speciaal gemaakte soft-shell jassen worden uitgereikt aan de huidige leden. Daarna is er een optreden van het muziekkorps, aangevuld met oud-muzikanten.

Vanaf 16:00 uur zal de Kleine Dorpskapel de middag verder invullen met stemmingsmuziek.

Expositie en springkussen

Er is een expositie van oud-uniformen en er zal een voortdurende presentatie zijn van oude films en foto’s. Ook is er de gelegenheid om met de Oud Limburgse schuttersbuks en met de windbuks te schieten. Voor de jeugd is er een springkussen.

Iedereen is welkom

Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij de schietaccommodatie de Hout bempt van schutterij St. Sebastianus op Laar – Weert.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie