Wapenbroeders Weert viert 40-jarig jubileum

Algemeen Weert Reageer 5 min. leestijd

Met een statige banierwacht ging dinsdag 16 mei het 40-jarig jubileumfeest van de Wapenbroeders afdeling Weert officieel van start in Café Zaal Bee-j Bertje op Laar.

Het aantal mannen in uniform was groot. Evenals de opgespelde onderscheidingen en medailles. Het programma stond in het teken van kameraadschap, saamhorigheid en dankbaarheid. Onder het genot van een hapje en drankje werd gepraat, geluisterd en nieuwe vriendschappen aangegaan. Het feest werd afgesloten met een barbecue.

Grootste landelijke vereniging

De bond van Wapenbroeders is de oudste en ook de grootste landelijke vereniging van oud-militairen, oud-verzetslieden en actief dienende militairen van de Nederlandse krijgsmacht. Ook voormalig burgerpersoneel van Defensie kan lid worden. De banierwacht van Weert maakt deel uit van het exercitieteam Wapenbroeders, die op veel bijeenkomsten en herdenkingen acte de présence geven. De algemeen secretaris van de landelijke Bond van Wapenbroeders, Klaas Orsel, sprak zijn dank uit.

Prins van Mongolië

Bijzonder was de aanwezigheid van de 95-jarige en laatste prins van Mongolië Ganjuuryn Dschero Khan. Hij heeft meer dan 55 jaar in allerlei oorlogen over de hele wereld gevochten. Zijn beste vriend was de vader van Peter William Schreuders, de huidige secretaris/vicevoorzitter en PR-man van de Wapenbroeders Weert.

Voorzitter Peter van den Berg (88 jaar) ging in zijn toespraak terug in de tijd. “De naam Jac Brouwer wil ik noemen. Jac heeft de Wapenbroeders Weert veertig jaar geleden opgericht.” Uit handen van burgemeester Frans Breekpot nam Peter van den Berg destijds namens Jac Brouwer de banier in ontvangst.” Peter is in 1935 geboren in Indonesië. Van zijn zevende tot zijn tiende heeft hij in Japanse interneringskampen gezeten. In 1950 verhuisde het gezin naar Nederland, waar Peter vanaf zijn eenentwintigste beroepsmilitair bij de landmacht (infanterie) werd. In 1959 kwam hij bij de Limburgse Jagers, die tot voor kort hun thuisbasis hadden op de KMS in Weert.

Monument voor verzetsmensen

Ook de naam Jan Laenen wordt genoemd. Jan Laenen zorgde ervoor dat er een monument kwam voor de verzetsmensen die in Weert zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dieptepunten in de 40 jaar waren volgens Peter van den Berg het sluiten van de KMS in Weert en de coronatijd, waaraan meerdere leden zijn overleden. Desondanks heeft de Wapenbroeders Weert nieuwe leden mogen verwelkomen. “We hadden veertien leden en zijn nu gegroeid naar tweeëntwintig”, vertelt Peter William Schreuders.

Burgemeester

In zijn betoog was burgemeester Raymond Vlecken de Wapenbroeders zeer erkentelijk voor de aanwezigheid van de Wapenbroeders tijdens de herdenkingen in het Weerterland. De burgemeester is ook in het leger geweest. “Het duimpje naar beneden tijdens banierwacht herinnerde me aan die tijd.” Na de toespraken was het tijd om met het glas te toosten op het 40-jarig bestaan van de Wapenbroeders Weert.

Oekraïne

Voordat de receptie begon, zong de tienjarige Dima Tovchko uit Oekraïne het volkslied van Oekraïne. “Een kippenvelmoment. Hij zong dat ook op 4 mei tijdens de Dodenherdenking in Swartbroek”, vertelt Peter William Schreuders. Dima zit op het Oekraïnse schooltje op de KMS. “Op de tafel staat een doosje waar de aanwezigen een gift kunnen doen voor de leerlingen op deze school.” In de tuin stonden twee jeeps, waar belangstellenden een foto van zich konden laten maken.

Van harte welkom

Peter William Schreuders benadrukt dat ook oud-KMS’ers, die als militair dan wel burger op de KMS in Weert hebben gediend van harte welkom zijn bij de Wapenbroeders Weert. Vanaf 1978 werkte Betty Muler-Kouters op personeelszaken en later op het secretariaat en als directiesecretaresse. Ze vindt het verschrikkelijk dat de KMS is gesloten. “Het voelde als familie.” Samen met andere oud-collega’s is ze de foto’s, brieven en alles wat erop de KMS gebeurde aan het inventariseren en digitaliseren. “We hebben materiaal dat teruggaat tot 1938. Zo blijft het bewaard voor de komende generaties.” Inmiddels stond de barbecue aan en werd er heerlijk van het buffet gesmuld.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie