Ontdek de verborgen wereld onder je voeten: 3D-straattekening in Weert

De Duitse straattekenares Vanessa Hitzfeld maakt momenteel op het Ursulinenhof in Weert een 3D-tekening die je een kijkje geeft onder de stoeptegels. Aanstaande zondag, tijdens het Cultureel Lint, moet het eindresultaat te zien zijn. Het kunstwerk is een cadeautje van het Discovery Museum in Kerkrade, dat dit jaar 25 jaar bestaat.

Bekijken vanaf één punt

Een 3D-tekening doet je geloven dat wat je ziet echt is. Daarvoor moet je het driedimensionale kunstwerk vanaf één specifiek punt bekijken. “Er is één punt waar je straks moet gaan staan. Dan krijg je die hele 3D-dimensie,” zo vertelt cultuurcoördinator Sander Hoeben.

Als de 3D-tekening klaar is, zien we wat er allemaal onder de straatstenen te vinden is. “We gaan de diepte in. We gaan kijken wat er onder de vloer plaatsvindt: leidingwerk, waterleidingen, stroom, internet, dat soort dingen.”

Kunstenares Vanessa belooft ons dat er ook nog andere grappige kleine dingetjes te zien zullen zijn.

Discovery Museum

De 3D-tekening is een cadeautje van het jarige Discovery Museum in Kerkrade. Hoeben: “Dit museum bestaat 25 jaar. Zij bezoeken een paar steden in Limburg om dat te vieren.”

In het Discovery Museum zijn de ontwikkelingen op het gebied van wetenschap en techniek in het verleden, heden en de toekomst te zien. De bezoeker kan er zelf ontdekken wat wetenschap en techniek voor zijn of haar dagelijks leven betekent.

Gratis ticket

Aanstaande zondag, tijdens het Cultureel Lint, is de 3D-tekening te zien. Wie van het kunstwerk dan een foto maakt en deze deelt op de sociale media, maakt kans op een gratis entreebewijs voor het Discovery Museum in Kerkrade. Op een bord bij de straattekening staat dan precies wat je moet doen om kans te maken.

Cultureel Lint

De 3D-straattekening is onderdeel van het Cultureel Lint. Aanstaande zondag zijn tijdens de twaalfde editie van dit culturele festival tientallen voorstellingen en presentaties op het gebied van muziek, theater, literatuur en beeldende kunst te zien. Het Cultureel Lint vindt plaats in vrijwel de hele Weerter binnenstad en begint om 13.00 uur.

In deze video zien we de eerste contouren van het 3D-kunstwerk waaraan Vanessa Hitzfeld momenteel werkt: https://youtu.be/lEg2zRTVnBY