Achtergelaten oefenexplosief veroorzaakt nieuwe bosbrand

Op zondag rond 10:50 uur werd de brandweer gealarmeerd vanwege een bosbrand in het Weerter- en Budelerbergen. Deze keer woedde de brand aan de Broekenpeeldijk, maar dankzij alerte omstanders kon een grote bosbrand worden voorkomen.

Alert

De brand werd ontdekt door mensen die bezig waren met een fotoshoot in de buurt. Plotseling merkten zij een sterke rookontwikkeling op en beseften ze dat er een brand gaande was. Onmiddellijk waarschuwden ze de brandweer en pakten ze een stok om de beginnende bosbrand in de kiem te smoren.

Terwijl de omstanders hun best deden om de beginnende natuurbrand onder controle te houden, arriveerde de brandweer snel ter plaatse. Dankzij hun snelle actie kon de brand definitief worden geblust voordat deze zich verder kon verspreiden.

Tripwire

De oorzaak van de brand bleek een achtergelaten oefenexplosief in het bosgebied te zijn. Het betrof een tripwire, ook wel bekend als struikeldraad, waarbij het nep-explosief wordt geactiveerd wanneer iemand erover ‘struikelt’. Het vermoeden bestaat dat dit explosief tijdens een eerdere militaire oefening in het gebied was achtergelaten en niet was opgeruimd. Bovendien zijn er ook andere materialen, zoals verpakkingen van rookgranaten, in het bosgebied aangetroffen.

Eerdere bosbrand

Opmerkelijk genoeg vond gisteren een andere bosbrand plaats, slechts een klein stukje verderop in hetzelfde natuurgebied tussen de Geuzendijk en Maarheezerhuttendijk. Deze brand vond plaats op het militaire oefenterrein en was iets groter van omvang. Gelukkig werd de brand van vandaag op tijd ontdekt, waardoor verdere schade en gevaar konden worden voorkomen.