Gemeente Cranendonck sluit 2022 af met positief financieel resultaat

Plaats een reactie

Cranendonck – De gemeente Cranendonck heeft het jaar 2022 afgesloten met een positief financieel resultaat. De gemeente is financieel gezond en beschikt over voldoende geld om eventuele risico’s op te vangen. Dit blijkt uit de jaarstukken 2022 die het college van B&W heeft aangeboden aan de gemeenteraad. Met de jaarstukken legt het college verantwoording af aan de gemeenteraad over wat de gemeente het afgelopen jaar heeft gedaan en wat dit heeft gekost. 

Meer inkomsten dan uitgaven

In 2022 heeft de gemeente minder uitgegeven dan er aan inkomsten binnenkwamen. Dit maakt dat de gemeente het jaar afsluit met een positief saldo van bijna 4 miljoen euro. Dit positieve saldo heeft verschillende oorzaken. Zo heeft de gemeente laat in het jaar geld van de Rijksoverheid ontvangen dat gedeeltelijk bedoeld is voor taken die in 2023 uitgevoerd worden. Daarnaast kon door de krapte op de arbeidsmarkt een aantal vacatures niet ingevuld worden. Daardoor heeft de gemeente niet alle ambities voor 2022 kunnen realiseren. Ook had de gemeente in 2022 meer legesinkomsten dan begroot, met name vanwege een hoog aantal bouwactiviteiten.

Doorschuiven naar 2023

Een deel van het positieve saldo wil de gemeente gebruiken om nog lopende projecten in 2023 af te ronden, zoals aanpassingen in de infrastructuur. Daarnaast wordt een deel ingezet om de buffer voor financiële tegenvallers te versterken. Ook wil de gemeente een deel reserveren om maatschappelijke organisaties tegemoet te komen in de hogere energiekosten.

Resultaten in 2022

Het college van B&W kijkt tevreden terug op alles wat er in 2022 gerealiseerd is. De gemeente realiseerde twee zonneparken en startte projecten om inwoners te ondersteunen bij woningisolatie en het plaatsen van zonnepanelen. Op het gebied van verkeer is het bestemmingsplan ‘Samen naar de A2’ vastgesteld en zijn maatregelen genomen tegen sluipverkeer rondom de A2 en om fietsen langs de A2 veiliger te maken. Om de lokale arbeidsmarkt te verbeteren is samen met het Ondernemerscontact Cranendonck (OCC) een plan uitgewerkt. Met de uitkering van de energietoeslag heeft de gemeente 94 procent van de huishoudens die hier recht op heeft bereikt. Verschillende sportfaciliteiten zijn vernieuwd of duurzaam onderhouden. En er is een plan van aanpak ondermijning opgesteld. Het college is bovendien zeer te spreken over de start die Budel-Dorplein, Gastel en Maarheeze hebben gemaakt met de dorpsontwikkelingsvisies.

Realistisch begroten en afmaken

Op 20 juni 2023 verwacht het college het oordeel van de accountant over de jaarrekening. Wethouder Boonen: “Ik ben tevreden met hoe we er financieel voor staan. Tegelijkertijd zie ik dat we inmiddels een aantal jaren op rij een positief financieel resultaat hebben. Wat we hiervan leren is voor 2024 een realistische begroting te maken op basis van wat de gemeentelijke organisatie en externe partijen aankunnen. Ook willen we nu eerst afmaken waar we mee bezig zijn, voordat we nieuwe projecten starten.” 

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie