Locatie voor Islamitische begraafplaats gewijzigd

Plaats een reactie
Nieuwe beoogde locatie voor Islamitische begraafplaats

Het college van burgemeester en wethouders in Weert heeft in principe ingestemd met de realisatie van een Islamitische begraafplaats op een nieuwe locatie. De nieuwe beoogde locatie ligt op de hoek Achterste Singel/Geuzendijk, vlakbij de oorspronkelijk beoogde locatie even verderop op de Achterste Singel. Deze beslissing is genomen na een participatietraject waarbij omwonenden en belanghebbenden hun inbreng hebben kunnen leveren.

Overleg met belanghebbenden

Het participatietraject werd in gang gezet door de initiatiefnemer, Stichting Islamitische begraafplaats Weert. Sinds oktober 2022 vonden er meerdere overleggen plaats met omwonenden en belanghebbenden, waarbij onder andere aandacht werd besteed aan de verkeerssituatie aan De Achterste Singel.

Tijdens het participatietraject kwamen verschillende belanghebbenden met het voorstel om de begraafplaats te realiseren op perceel dat dichterbij de Geuzendijk is gesitueerd. Dit perceel bood enkele voordelen zoals een iets bredere weg op dat deel en een betere doorstroming van landbouwverkeer. Bovendien zou de inrit naar het parkeerterrein van de begraafplaats aan de voorkant van De Achterste Singel worden geplaatst om mogelijke hinder voor omwonenden en perceeleigenaren te beperken. Als gevolg van deze inbreng werd het aantal geplande parkeerplaatsen verhoogd van 15 naar 25.

Nieuwe locatie

Na onderzoek en overleg met de eigenaar van het betreffende perceel, bleek het mogelijk om dit perceel te verwerven en er een begraafplaats te realiseren. Op 27 mei 2023 werden omwonenden en belanghebbenden door de Stichting geïnformeerd over het voornemen om definitief uit te wijken naar de nieuwe locatie. Over het algemeen was er breed draagvlak voor deze beslissing, met uitzondering van enkele bewoners van een woning aan de Geuzendijk. Met deze bewoners is afgesproken dat betrokkenen op de hoogte gehouden worden van de stappen en dat partijen over en weer in gesprek blijven, zo is te lezen in de raadsinformatiebrief.

Nieuw principeverzoek

Op 29 mei 2023 heeft de Stichting een principeverzoek ingediend voor de nieuwe locatie, waarna op 13 juni 2023 het college van B&W in principe heeft ingestemd met de realisatie van de Islamitische begraafplaats op perceel ‘gemeente Weert sectie Y nummer 177’. Deze nieuwe locatie biedt een verbetering op het gebied van verkeersveiligheid ten opzichte van de oorspronkelijke locatie.

Het standpunt van de gemeenteraad om in principe in te stemmen met een Islamitische begraafplaats blijft ongewijzigd, alleen de locatie is aangepast. Het uiteindelijke bestemmingsplan zal door de raad worden vastgesteld. Hierdoor is besloten om de nieuwe locatie niet opnieuw ter principiële goedkeuring aan de raad voor te leggen.

Met de principe-instemming van de gemeenteraad is een belangrijke stap gezet in de realisatie van de Islamitische begraafplaats in Weert. Het project zal nu verder worden uitgewerkt en de nodige procedures zullen worden gevolgd om de begraafplaats daadwerkelijk te kunnen realiseren.

Bekijk een schets: https://iwdg.nl/43QPSyd (PDF)

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie