Wens voor islamitische begraafplaats

Algemeen Weert 11 reacties 2 min. leestijd

Het college van B&W en de gemeenteraad hebben een brief ontvangen van Malika Zaaboul en Peter Duisters met de vraag om ruimte te maken voor een islamitische begraafplaats in Weert. De brief is een aanzet voor het creëren van mogelijkheid tot begraven volgens islamitische rituelen.

In 2006 heeft toenmalig wethouder Kirkels een programma van eisen laten opstellen voor het vinden van een geschikte locatie voor een nieuwe begraafplaats, gekoppeld aan een crematorium in de gemeente Weert. 13 jaar verder heeft de gemeente een crematorium maar van een begraafplaats is geen sprake meer, zo stellen de briefschrijvers. Op 5 augustus 2006 hebben toenmalig raadsleden Paul Lempens (SP)en Malika Zaaboul (PvdA) met een brief het college van B&W opgeroepen om rekening te houden met de wensen vanuit de islamitische gemeenschap in Weert.

Waar de eerste generatie van gastarbeiders nog zich massaal in het land van afkomst liet begraven wordt de wens uit de islamitische gemeenschap om in Nederland begraven te worden steeds luider. De islamitische gemeenschap in Weert bestaat uit toenemende mate uit personen die hier geboren en getogen zijn. De huidige gemeentelijke begraafplaats heeft amper nog capaciteit om moslims te kunnen begraven volgens hun eigen wensen. Verder voldoet de huidige begraafplaats eigenlijk ook al niet helemaal aan de wensen vanuit de gemeenschap.

“Vanuit de islamitische gemeenschap in Weert is de wens uitgesproken om overledenen in eigen stad te kunnen begraven. De Weertenaren zouden ook na hun overlijden moeten kunnen worden begraven waar ze hebben geleefd” zo schrijven Malika en Peter.

De brief is in behandeling bij het college van burgemeester en wethouders en zij zullen binnenkort met een antwoord komen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
11 reacties