Sluit de bijenboog: jaarrond nectar in je tuin voor je eigen bijen en vlinders

Algemeen Weert Reageer 4 min. leestijd

Veel mensen willen niet alleen genieten van mooie planten in hun tuin, maar zien ook graag hommels, bijen en vlinders. Maar deze moeten eten, van de vroege lente tot de late herfst. Dus moeten die hele periode bloeiende planten in je tuin. staan. Als dit zo is, dan is de bijenboog gesloten. Maar dit is vaak niet het geval. Hoe kun je dan de bijenboog sluiten?

Bloeigaten opvullen

Om de bijenboog sluitend te maken, moet je eerst weten wanneer er in je tuin weinig bloeit. Een eenvoudige methode is om elke twee weken met een notitieboekje door de tuin te lopen en op te schrijven wat er bloeit. Als er in je tuin een ‘bloeigat’ valt, en je ziet in andere tuinen in die periode planten bloeien die aantrekkelijk zijn voor insecten dan kun je die op je verlanglijstje zetten. Soms kun je ze krijgen door een stekje te vragen bij de vriendelijke buur of door ze aan te schaffen. Kies daarbij wel altijd voor biologisch geteelde planten. Want je wilt niet dat je hommels lekker kunnen smullen, maar vervolgens alsnog het loodje leggen door gif in de nectar.

Vaak al meer nuttige planten dan je denkt

Waarschijnlijk heb je nu al meer wilde bijen- en vlinderplanten in je tuin staan dan je denkt, al bestempelen vele mensen deze plantjes als “onkruid”. Paardenbloemen zijn bijvoorbeeld in het vroege voorjaar de bruine boterham voor vele bijensoorten. Op dit moment bloeien de boterbloem, klaver en madeliefjes volop en zij voorzien vele insecten maandenlang van de noodzakelijke nectar. De meest eenvoudige en goedkope manier om iets voor de bijen en vlinders te doen, is om deze onkruiden niet met het schilmes uit het gazon te steken, maar ze gewoon te laten staan en tot bloei te laten komen.

Liever gekweekte planten? Vaak ook goed: waarschijnlijk staan er al gekweekte planten in je tuin die bijdragen aan de bijenboog. Zo zijn er de voorjaarsbloeiers als goudenregen en blauweregen, of de heerlijk geurende enkelbloemige klimrozen waar het in de zomer gonst van de bijen. Ook een kruidenhoek kan erg nuttig zijn als je de kruiden laat bloeien. Rozemarijn bloeit al in februari en bieslook, marjolein, dille, basilicum en tijm trekken de hele zomer vlinders en bijen. Voor een sluitende bijenboog in de late herfst zijn gekweekte planten als de hemelsleutel en de struikklimop een uitkomst. Met kleine stapjes kun je op deze manier je tuin steeds aantrekkelijker maken, zodat je niet alleen van prachtige planten kunt genieten maar ook van al die mooie insecten die van deze planten leven.


Wist je dat er verschillende soorten hommels zijn? Op www.natuurlijkplatform.nl leer je de bekendste soorten kennen. Natuurlijk Platform is een beweging van mensen die zich inzetten voor een duurzamere en gezondere leefomgeving in Weert en Nederweert.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie