Urnenveld Boshoverheide krijgt een boost dankzij Europese subsidie

Daarnaast wordt er gewerkt aan een Suske en Wiske-strip.

Het urnenveld Boshoverheide is de grootste urnenveldsite in Noordwest-Europa. Er liggen naar schatting 3100 grafheuvels die komen uit de Bronstijd 4500 jaar geleden. Toch kennen veel mensen het urnenveldcomplex niet. Om het urnenveld bij een groter publiek bekend te maken, heeft de gemeente Weert samen met Grenspark Kempen~Broek een subsidie van € 125.000,- aangevraagd bij Interreg VI Vlaanderen – Nederland. De Provincie Limburg stelt € 207.450,- beschikbaar. 

Samenwerking met de regio

De subsidieaanvraag voor het urnenveld Boshoverheide is onderdeel van een grotere aanvraag voor de Limburgse grensstreek van Weert tot Maastricht. Hiermee haalt de grensregio zo’n 1,5 miljoen Europese middelen binnen voor verschillende projecten in het gebied.

Geschiedenis zichtbaar maken

Met de binnengehaalde subsidies willen de gemeente en Grenspark Kempen~Broek het urnenveldcomplex beter toegankelijk maken en meer van de geschiedenis laten zien. In het plan worden onder andere de parkeerplaats heringericht en informatievoorzieningen geplaatst. Denk hierbij aan informatieborden en een reconstructie van een grafheuvel, zodat bezoekers kunnen zien hoe deze zijn opgebouwd. Wethouder Recreatie en Toerisme Martijn van den Heuvel: “Het urnenveld is een van de best bewaarde geheimen in onze gemeente. Door dit project ontsluiten we dit geheim voor een groter publiek.” 

Educatieprogramma

Om het verhaal voor een breed publiek kenbaar te maken, wordt een informatie- en educatieprogramma uitgewerkt. Hiervoor wordt samen met Natuur- en Milieucentrum IJzeren Man en Museum W een pakket ontwikkeld. Daarnaast wordt er gewerkt aan een Suske en Wiske-strip, waarin het verhaal van het urnenveld op een originele manier verteld kan worden. Wethouder Cultuurhistorie & Erfgoed Suzanne Winters: “We willen mensen meenemen in de geschiedenis van deze bijzondere plek. Door verhalen te delen en zichtbaar te maken wat er onder de grond ligt, komt deze plek weer tot leven.”

Vervolg van het traject

De gemeente wil in totaal zo’n € 400.000,- euro investeren in het gebied. Nu de verkregen subsidies concreet zijn, wordt gewerkt aan het verkrijgen van de gemeentelijke cofinanciering.

Voor de verdere uitwerking en realisatie van het project gaat de gemeente samenwerken met Grenspark Kempen~Broek, Museum W, Stadsgidsen, Natuur- en Milieucentrum de IJzeren Man, belangenorganisaties en ondernemers in de omgeving.

Omdat het urnenveld een beschermd Rijksmonument is en in Natura2000 gebied ligt, zijn er verschillende vergunningen van Defensie en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed nodig. Deze procedures nemen enige tijd in beslag. Het streven is om de vernieuwde site in het voorjaar van 2025 feestelijk te kunnen openen.