Bewoners Heythuysen in actie tegen plannen nieuw windpark

Algemeen Leudal Nederweert Reageer 4 min. leestijd
Windpark Ospeldijk in de nabije omgeving van de Heidebuurt

Heythuysen/Nederweert – Windpark Vissensteert moet het gaan heten, het nieuwe windmolenpark dat Pure Energie wil aanleggen op de grens tussen de gemeenten Nederweert en Leudal. Daarover werden bewoners van het betreffende gebied in een pril stadium geïnformeerd door het energiebedrijf. De plannen en met name de werkwijze waarop deze bekend werden gemaakt vielen bij de buurtbewoners echter niet in de smaak. Daarom schreven zij gezamenlijk een ferme brief aan de gemeenten Nederweert en Leudal en de Provinciale Staten van Limburg.

Geen medewerking

In deze brief roepen de buurtbewoners de gemeenteraden en Provinciale Staten op om bij hun standpunten te blijven en “geen medewerking te verlenen aan het realiseren van een windmolenpark in de omgeving van de Heidebuurt.” Op dit moment lijken er binnen het ruimtelijke beleid van de provincie Limburg en de gemeenten Nederweert en Leudal namelijk geen mogelijkheden te zijn voor een initiatief voor een windpark. Dat meldt ook Pure Energie zelf in de brief die het bedrijf bewoners in een straal van 2,8 kilometer rondom de beoogde locatie voor het windmolenpark heeft gestuurd.

Het bedrijf geeft aan geen formele stappen te zetten richting de gemeenten of provincie, maar wil de bewoners wel vroegtijdig op de hoogte brengen van de bestaande ideeën. Bovendien wil het bedrijf de bewoners de kans geven te investeren in het windmolenpark. Om die reden stuurde het bedrijf hen begin juli een brief, waarin voor meer informatie wordt verwezen naar de website www.windparkvissensteert.nl.

Argumentatie

Het is vooral deze werkwijze die de bewoners van de Heidebuurt in het verkeerde keelgat schiet. Zij zijn “furieus over deze handelswijze van Pure Energie” omdat het bedrijf zonder medeweten en steun van gemeenten en provincie met bewoners communiceert over zijn ideeën. Hiermee zaait het bedrijf volgens de bewoners enorm veel onrust: diverse betrokkenen slapen al nachten slecht.

En dat is nog maar het begin, zo vrezen zij. Een andere reden waarom de bewoners zo fel reageren op de ideeën voor een windpark in ‘hun achtertuin’ betreft namelijk de angst voor gezondheidsklachten als gevolg van de nabije aanwezigheid van windmolens. In de directe omgeving van het betreffende gebied staan volgens de buurtbewoners in een straal van 8 kilometer al 22 windmolens. Daardoor is “de woon- en leefomgeving van de buurtbewoners al ernstig aangetast”, zo schrijven zij.

Op de bijeenkomst die de bewoners begin juli organiseerden bleek dat omwonenden van die al bestaande windparken in de buurt last hebben van onder andere slaapstoornissen, concentratieproblemen, hoofdpijn, misselijkheid en andere nog ernstigere aandoeningen. Daar zitten ze in Heythuysen vanzelfsprekend niet op te wachten.

Tot slot vragen de buurtbewoners zich af “wat de gevolgen zijn van windmolens voor de flora en fauna in het natuurgebied” en maken zij zich zorgen om de aantrekkelijkheid van het gebied voor toeristen wanneer de vele fiets- en wandelroutes worden gekenmerkt door windmolens in de weidse uitzichten.

Strijdbaar en verenigd

Zoals Pure Energie in de brief naar bewoners van de Heidebuurt schrijft bevinden de plannen zich nog in een zeer pril stadium en ondernemen zij op dit moment ook nog geen formele stappen. Toch voelen de buurtbewoners zich genoodzaakt om in actie te komen en de lokale overheden te informeren over de ideeën die met hen gedeeld zijn. Ze concluderen in hun brief dat ze vastberaden en verenigd zijn om de sociale cohesie, gezondheid van de inwoners, het milieu en het Limburgse landschap te beschermen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie