‘Fleur blijft oneindig doorleven door ons prentenboek’

Algemeen Human interest Uitgelicht Weert Reageer 7 min. leestijd

Als je het prentenboek Nu ga ik dag zeggen opendoet, word je het verhaal van de familie Vos ingetrokken. Familie Vos krijgt te maken met verlies en rouw. In woorden en tekeningen wordt de lezer meegenomen in de beleefwereld van de vosjes Sam en Bobbi in een periode van verlies. Er wordt stilgestaan bij de vragen, die de nieuwe situaties bij de vosjes oproepen. Nu ga ik dag zeggen is een prent– en invulboek om kinderen te leren omgaan met verlies, rouw en herinneren in de leeftijd van 4 tot en met 10 jaar.

Bespreekbaar maken

“We willen kinderen die verlies en rouw meemaken, leren omgaan met de situaties waarin ze terecht komen. We leggen deze situaties stap voor stap uit in het verhaal en geven handreikingen hoe je mooie herinneringen kunt maken,” vertellen Désirée de Cock en Marjolein de Zwart, de makers van het boek. “We willen verlies bespreekbaar maken en doen dat op een open, eerlijke en warme manier.”

Kindvriendelijke manier

Als in het boek één van de vosjes vraagt wat cremeren of begraven is, wordt dat op een eerlijke kindvriendelijke manier uitgelegd. Opmerkelijk is de tekening van ’t Bosharthuis, oftewel het speciale hotel bij het ziekenhuis. Beter bekend als het Ronald McDonald Huis, waar ouders kunnen verblijven om dichtbij hun zieke kind te zijn. Verder is er bewust gekozen voor genderneutrale vossen. Zo kan iedereen het verhaal aan zijn of haar eigen situatie aanpassen. Het prentenboek heeft een eerlijk maar mooi einde. Zeker is er verlies en verdriet, maar uiteindelijk worden er herinneringen gemaakt. Daar leef je mee verder.

Dichtbij mezelf

Marjolein de Zwart weet uit eigen ervaring wat het is om een kind te verliezen. In 2021 verloor ze haar dochtertje Fleur van net één jaar. Na dit verlies ontdekte ze dat er weinig kinderboeken zijn die antwoord geven op de directe vragen van kinderen. Al snel ontstond het idee om samen met Désirée de Cock een prentenboek te schrijven. De basis van het prentenverhaal schreef Désirée zo op papier. Daarna zijn Désirée en Marjolein samen dingen gaan herschrijven en finetunen. In een later stadium ontstond het idee om het boek compleet te maken met het invulgedeelte en het informatieve gedeelte. “Je leest in het boek niet het verhaal over mijn gezin, maar ik ben wel dichtbij mezelf gebleven”, vertelt Marjolein. Aan de titel van het prentenboek zit ook een verhaal. “Een tante vroeg na het verlies van Fleur aan de kinderen van Marjolein: “Wat zou je nog aan Fleur willen vertellen?” Hierop zei de een: “Ik vond je een lief zusje.” En de andere: “Nu ga ik dag zeggen”.

Illustraties

De illustraties zijn gemaakt door Désirée. Désirée en Marjolein zijn vriendinnen en wonen in dezelfde straat. “Het voelde heel prettig om samen aan het boek te werken. Het hielp ons bij het rouwproces. Soms voelde het net alsof we samen met Fleur het boek hebben geschreven.” De personages van de vosjes komen niet uit de lucht vallen. Voor Fleurs slaapkamer had Désirée al vossen schilderijtjes geschilderd en na haar overlijden het bidprentje.

Eigen beheer

Het prent- en invulboek bestaat uit drie delen. Te weten het verhaal van de familie Vos, het invulgedeelte en tot slot deelt Marjolein haar eigen ervaringen over verlies en geeft ze meer informatie over afscheid nemen van een kind, verlies en rouw bij kinderen en het maken van blijvende herinneringen. Het maken van het boek heeft Marjolein helemaal in eigen beheer gedaan. “Ik wilde geen crowdfunding, maar het echt vanuit eigen kracht doen.” Ze heeft zich als ondernemer van Mama ingeschreven bij KvK. “Vanaf het begin was duidelijk dat we geen boek alleen voor onze eigen kinderen en kennissenkring wilden maken. Het boek moest breed inzetbaar zijn. Voor alle kinderen die te maken krijgen met verlies en rouw.” Dit betekende dat het er professioneel uit moest komen te zien. Hierop nam Marjolein vormgeefster Mireille van Yperen in de arm. “Mireille heeft met rust en aandacht aan de vormgeving en lay-out van het boek gewerkt. Dat voel en zie je aan alles.” Voor het drukwerk heeft Marjolein contact gezocht met Drukkerij DSW Stramproy.

Bewaard

Nu ga ik dag zeggen is officieel geregistreerd en heeft een uniek ISBN-nummer gekregen. “We ontvingen bericht, dat zodra het boek is verschenen het mag worden ingestuurd voor het depot van Nederlandse Publicaties van de Koninklijke Bibliotheek. Hiermee maakt het boek deel uit van het culturele erfgoed van Nederland. We hopen dat het boek veel kinderen mag ondersteunen die te maken krijgen met verlies. “Op deze manier blijft het prentenboek voor altijd bestaan en leeft Fleur oneindig door.”

Het boek kost 21,95 euro en komt op vrijdag 29 september uit, tijdens de boekpresentatie om 19.30 uur in De Zaal in Stramproy. Iedereen is welkom! Aanmelden is niet verplicht! Je kunt het boek alvast in de pre-order bestellen via www.van-mama.nl. Daar vind je ook door Marjolein zelf gepersonaliseerde knuffels, kaarsen en kaarten.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst

Geen van de afbeeldingen uit het artikel mogen worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijzen, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Van Mama.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie