Hoogbegaafde kinderen treffen elkaar tijdens eerste editie Peers Unlocked

Algemeen Cranendonck Regio Uitgelicht 1 reactie 5 min. leestijd

Budel-Dorplein – Afgelopen week werd op het terrein van voetbalvereniging Rood-Wit ’67 in Budel-Dorplein een zomer-evenement gehouden voor hoogbegaafde- en hoog gevoelige kinderen. Drie dagen lang waren er activiteiten die speciaal afgestemd waren op deze 8- tot 12-jarigen. Zo kregen de acht deelnemertjes onder andere les Tai Chi, bezochten ze het vliegveld in Budel en maakten ze schilderijen.

Onder deskundige leiding

De organisatie van het evenement was in handen van Ivy Janssen en Wanne Vos. Ivy is expert hoogbegaafdheid en heeft in Nederweert haar eigen bedrijf Breinformatief. Ze coacht o.a. hoogbegaafde kinderen, en de mensen in hun omgeving, om het beste uit zichzelf te halen. Wanne richt zich met haar bedrijf Bij Vos op het organiseren van evenementen zoals Peers Unlocked. Beide dames zijn daarnaast ook ervaringsdeskundigen: ieder heeft twee kinderen die hoogbegaafd zijn.

Besties

“Alle deelnemers aan Peers Unlocked zijn hoogbegaafd en/of hoog sensitief”, zo vertelt Wanne Vos ons. “Bovendien vinden ze allen moeilijk aansluiting bij leeftijdsgenootjes. Ze voelen zich bijna allemaal onbegrepen. Het doel van dit evenement is voor deze kinderen om gelijkgestemden te ontmoeten. En daarmee kunnen zij ervaren dat hoe zij zijn ook een vorm van normaal is, hoewel anders. Maar helemaal oké”.

“Dat dit al direct haar vruchten heeft afgeworpen blijkt onder andere uit het feit dat er al snel evenement-besties zijn ontstaan. Na een paar uur was er al een vriendschap tussen Pleun en Fleur”, zo blikt Wanne terug op de eerste dag Peers Unlocked. En dat is bijzonder, zo bevestigd ook Pleuns moeder Nienke. Zij vertelt dat haar dochter het in eerste instantie heel spannend vond om naar Peers Unlocked te gaan. “Pleun heeft veel moeite om in gezelschappen te aarden. Naar een feestje gaan is voor haar vaak een probleem. Ze vond het dan ook heel spannend om hier naartoe te gaan maar zei: Ik ga het toch doen! Toen ze na de eerste dag thuiskwam kon ze niet wachten om weer terug te gaan”.

Waarom?

“Het moeilijkste voor deze kinderen is het zich niet begrepen voelen. Ze hebben vaak veel bredere interesses, hebben een veel intensere belevingswereld, dingen komen gewoon heftiger binnen en hebben vaak wat meer tijd nodig om dingen te verwerken. En gaan veel dieper op dingen in: de waaromvraag is de basisvraag”. Die vraag werd tijdens de drie dagen Peers Unlocked dan ook geregeld gesteld.

Maatwerk

Alle activiteiten van Peers Unlocked waren afgestemd op de deelnemertjes, zo vertelt Wanna. “We zijn bijvoorbeeld naar een heel groot datacentrum geweest. Daar hebben we van alles geleerd over energie, over het internet en over hoe je dataverkeer veilig houdt”. Ook een bezoekje aan het bos stond op het programma. “Uit onderzoek is gebleken dat de natuur voor iedereen, dus ook deze kinderen, rustgevend is. Bovendien kun je er veel leren over de dieren en planten die er leven”.

Vrijdag, de laatste dag van Peers Unlocked, kregen de jongens en meisjes een rondleiding op Kempen Airport. Deze werd verzorgd door Arno Meulendijks. Hij is piloot en vloog in Cessna’s, motorzweefvliegtuigen en ultralight vliegtuigen (ULV’s). In onderstaande video zie je onder andere dat de kinderen plaats mochten nemen in een ULV en konden ervaren hoe zo’n vliegtuig bestuurd wordt. Na afloop informeerde een van de meiden wat ze allemaal moest doen om luchtvaarttechnicus te worden. Wanne: “Die is druk in de weer geweest om erachter te komen hoe ze dat kan worden en heeft daar goede informatie over gekregen”.

Ik ga het toch doen!

Wanne en Ivy zijn van plan vaker evenementen zoals deze te gaan organiseren. “Deze kinderen verdien het om als het kan dagelijks in elkaars gezelschap te verkeren. Het is ook echt ons doel om hier vast iets voor neer te zetten”. Wanne is momenteel bezig om vanaf het najaar op regelmatige basis bijeen te komen. De moeder van Pleun ziet een wekelijkse bijeenkomst wel zitten: “Wij melden ons aan”.

Wie meer informatie wil over Peers Unlocked of andere toekomstige activiteiten voor hoogbegaafde en hoog gevoelige kinderen kan een mail sturen naar [email protected]. Je kunt Peers Unlocked ook volgen via Instagram: www.instagram.com/peersunlocked.

Bekijk een video: https://youtu.be/Cv5uRaZwFp0

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie