Bezoek uit Schotland aan Nederweert

Algemeen Nederweert Regio Plaats een reactie 2 min. leestijd

Een ontroerend moment vond plaats op zaterdag 5 augustus, toen Bill Gibb en zijn vrouw Linda voor het eerst het graf van zijn oom, Private Forbes Gibb, bezochten op de Britse oorlogsbegraafplaats in Nederweert. Ze werden warm ontvangen door Roel Rijks, de adoptant van het graf, en leden van de Stichting Adoptiegraven Nederweert.

Forbes Gibb, de jongste zoon van Alexander Roger en Catherina Ann Gibb uit Fraserburg, Aberdeenshire, werd geboren op 19 augustus 1921 in Shore Street, Fraserburgh. Hij werkte als bakker in de familiebakkerij, samen met zijn vader Sandy en zijn twee broers, Alec en James. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Forbes opgeroepen om te dienen in het Britse leger.

Het leven van Private Gibb nam een tragische wending toen hij, op slechts 23-jarige leeftijd, op 14 november 1944 overleed tijdens het begin van operatie Ascot. Terwijl zijn eenheid zich voorbereidde op de aanval op de kanalen, werden ze getroffen door een Duitse granaat. Acht Gordon Highlanders, waaronder Private Gibb, kwamen bij deze aanval om het leven.

Emotioneel geladen bezoek

Het bezoek van Bill Gibb en Linda aan het graf van zijn oom was emotioneel geladen, en ze uiten hun oprechte dankbaarheid jegens de adoptant van het graf, Roel Rijks, en de Stichting Adoptiegraven Nederweert, voor hun blijvende inzet om de herinnering aan de gevallen militairen te eren.

Het is een belangrijk gebaar dat de offers en toewijding van deze dappere mannen in ere houdt en de band tussen families en hun geliefde soldaten in ere houdt, zelfs vele jaren na de oorlog. Dit bezoek zal ongetwijfeld een plekje krijgen in de geschiedenis van de herdenkingen in Nederweert.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie