Een eigen woonplek voor Kaya

1 reactie

Een eigen woonplek voor haar dochter Kaya, en een aantal andere jongvolwassenen tussen de 17 en 25 jaar met een beperking; dat is de droom van Kim Corstjens. In de loop van 2025 zou er ergens in Weert een plek voor zo’n 10 personen gerealiseerd moeten zijn. Onlangs startte ze een crowdfunding; een actie om geld in te zamelen voor dit initiatief. Met de opbrengst moet een stichting opgericht worden zodat het hele totstandkomingstraject in gang gezet kan worden.

Kaya wil een eigen plek

Kaya is 19 jaar en heeft het downsyndroom. Haar hobby’s zijn gymmen en televisiekijken. Nu doet ze dat nog in de woonkamer van haar ouders maar in de toekomst heeft ze daar graag een eigen plekje voor, zo vertelt haar moeder Kim. “Onze Kaya wil graag een veilige plek … Ze geeft zelf aan dat ze graag op zichzelf wil wonen en dat is voor ons de basis geweest om tot het initiatief van deze woonvorm te komen”.

Meer interesse

In haar netwerk ontdekte Kim dat er meer ouders waren die dit een goed idee vonden. Samen zijn ze nu een burgerinitiatief gestart voor een kleinschalige woonplek voor hun kinderen met een beperking. “Er zijn een aantal jongeren die het syndroom van down hebben maar er zijn ook een aantal jongeren die een andere vorm van een – al dan niet – verstandelijke beperking hebben”.

24-uurszorg

De jongeren die in het wooninitiatief zullen gaan wonen hebben allemaal 24-uurszorg nodig. Het is dan ook de bedoeling dat er een zorgcoördinator ingehuurd gaat worden die verantwoordelijk is voor de kwaliteitsbewaking van deze zorg.

Ook het netwerk dat in de loop der jaren rond de jongeren is opgebouwd heeft een belangrijke rol. “Het is de bedoeling dat de huidige begeleiders van de jongeren ook meeverhuizen naar de nieuwe woonvorm. Zodat er voor hen zo min mogelijk verandert”, aldus Kim.

Locatie

De toekomstige bewoners wonen bijna allemaal in de buurt van Weert, voeren er hun hobby uit en hebben er hun werkvoorzieningen. Kim ziet het wooninitiatief dan ook graag in het centrum van Weert verrijzen. “Onze Kaya kan bijvoorbeeld nu zelfstandig naar haar werk in de stad lopen. Het zou heel fijn zijn als dat behouden kan blijven .. Het liefste zouden we dit realiseren in of nabij het centrum van Weert zodat onze jongeren met een beperking ook de zelfstandigheid kunnen behouden die ze nu al hebben”.

Elkaar helpen

“Onze droom is eigenlijk om een woonhofje te creëren waar tien appartementen komen voor onze jongeren met een beperking. Maar dat daar omheen ook appartementen of woningen komen voor bijvoorbeeld oudere mensen of gezinnen met kinderen zodat er wat meer verbinding komt met elkaar en dat men ook een beroep op elkaar kan doen”.

Crowdfunding

Om haar plannen vorm te kunnen geven moet er eerst een stichting opgericht worden. Daarna kunnen er subsidies aangevraagd worden. Vooruitlopend op de stichting is Kim nu een crowdfunding gestart. Inmiddels is er ruim 7.700 euro opgehaald. Wie het initiatief van Kim een warm hart toedraagt kan hier terecht voor een bijdrage: https://www.doneeractie.nl/kleinschalig-wonen-jongeren-met-een-beperking/-78858.

In deze video vertelt Kim meer over de plannen voor een kleinschalige woonplek voor haar dochter Kaya en zo’n tien andere jongeren met een beperking: https://youtu.be/84Ak3OalpFY.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie