Feestelijke ontmoeting met alpaca’s Louike en Luna in de kinderboerderij

1 reactie

Zittend in de buggy komt Romee Triepels (10 maanden) op zaterdag 5 augustus haar prijs ophalen in de kinderboerderij Het Hertenkamp, gelegen in het natuur- en recreatiegebied De IJzeren Man in Weert. Ze heeft meegedaan met de namenwedstrijd voor de twee nieuwe alpaca’s en is samen met Chayenne van Leuven (5 jaar) één van de winnaars.

Louike en Luna

Uit de 73 ingeleverde namen was de keuze gevallen op Louike voor het mannetje en Luna voor het vrouwtje. Romee had de naam Louike bedacht en Chayenne de naam Luna. De prijs is een meeloopochtend, waarbij ze mogen helpen met de dieren eten te geven. Romee heeft, haar moeder Kim en oma meegenomen. Chayenne is er helaas niet bij.

Konijn

“We komen regelmatig hier. Wel één keer per week. Romee vindt dieren heel leuk. We beginnen meestal binnen. Even bij de konijntjes en vogels kijken. Daarna maken we een rondje door de wei tussen de verschillende dieren”, zegt moeder Kim, die net uit de nachtdienst op de kinderafdeling van het SJG Weert kwam. “Tegenwoordig zeg ik: “Kom we gaan naar Louike kijken.” Hoe ze op de naam Louike zijn gekomen? “Vroeger hadden we thuis een konijntje dat Louike heette. Iedereen vond dat toen een leuke naam. Doen we die nu weer”, legt Kim uit.

Veel inzendingen

Het is de eerste keer dat de kinderboerderij een namenwedstrijd houdt. “Hier worden tussen de 40 en 50 schapen en geiten geboren. Dat zijn er veel te veel voor een namenwedstrijd. Maar met de komst van de twee jonge alpaca’s leek het ons leuk om te doen”, zegt Robert Smid, teamleider Openbaar Gebied van de gemeente Weert. In de kinderboerderij kwam een melkbus te staan, waar mensen hun verzonnen namen in konden deponeren. In totaal zijn er 73 namen ingeleverd, waaronder veel koppelnamen, zoals Sonny & Cher of Bonny & Clyde. “De opbrengst heeft ons enorm verrast. Het leefde echt onder de kinderen en zorgde voor verbinding. Zelfs de vakantiegangers deden mee”, vertelt Miranda Blomen, een beheerders van de kinderboerderij.

Rustige en vriendelijke dieren

De alpaca komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en kan ongeveer twintig jaar worden. Het zijn net als schapen, rustige en vriendelijke dieren. “Twee jaar geleden overleed er een alpaca bij ons. Waarop de mensen vroegen: “Wanneer komen er weer Alcapa’s.” De twee Alcapa’s die nu op de kinderboerderij rondlopen zijn anderhalf jaar oud. Het mannetje (bruin) heet voortaan Louike en het vrouwtje (wit) Luna. “Ze zijn lief, maar geen super tamme knuffeldieren, zoals vaak bij andere kinderboerderijen. Onze Alcapa’s kunnen af en toe gereserveerd zijn en weglopen. Ze hebben dan even ruimte nodig. Maar ook dat is een wijze les voor kinderen”, zegt Miranda. 

Meeloopochtend

Ondertussen genieten Romee, moeder Kim en oma met volle tuigen van de meeloopochtend. Er zijn jonge konijntjes geboren. Ze mogen het grote konijn (Vlaamse Reus) brokjes geven. Buiten mag Romee op de pony zitten en dan is het tijd om naar de twee alpaca’s te gaan. De alpaca’s liggen heerlijk in het zachte groene gras. Net of ze voelen dat ze hoog bezoek krijgen. Ze blijven rustig liggen als Romee en Kim naar ze toelopen. Dan stop, dat is dichtbij genoeg. Even later is het etenstijd in de kinderboerderij. Miranda vult de voederbakken en daar komen de schapen, geiten, kippen en jawel de alpaca’s op afgerend. Moe van alle indrukken gaat Romee in de buggy weer naar huis. Met in haar hand de houten alpaca, die ze als prijs heeft gekregen. 


Een bijdrage van Arjanne van Voorst

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie