Inzet buurtpreventie bij supermarkten in Maarheeze en Budel

Algemeen Cranendonck Regio 2 reacties 4 min. leestijd

Cranendonck – Recent hebben ondernemers van de Jumbo-supermarkten in Maarheeze en Budel, evenals het personeel van de Lidl in Maarheeze, bij Buurtpreventie Cranendonck aangegeven dat zij structureel te maken hebben met aanzienlijke overlast, zoals winkeldiefstallen en intimidatie van het personeel. Deze problemen worden voornamelijk, maar niet uitsluitend, veroorzaakt door bewoners van het AZC Budel. Gisteren maakte de gemeente Cranendonck ook al bekend extra maatregelen te nemen, zoals het wegnemen van bankjes en het plaatsen van camera’s.

Het is voor hen bijna onmogelijk om permanent een beveiliger in te zetten om de orde in de winkel te handhaven en het veiligheidsgevoel van hun personeel te vergroten. Hoewel er enige ondersteuning is van het toezichtsteam dat overdag in de dorpscentra wordt ingezet door het ministerie van Justitie en Veiligheid, is dit volgens de winkeliers verre van toereikend om de sterk toenemende overlast, vooral ’s avonds, effectief aan te pakken.

Eigen incidentenmeldkamer via WhatsApp

De ondernemers hebben Buurtpreventie Cranendonck benaderd met de vraag of ze wellicht iets kunnen betekenen. Als reactie hierop hebben ze bij Buurtpreventie Cranendonck de eigen “Incidentenmeldkamer” WhatsApp-groep aanzienlijk uitgebreid en het toezicht ter plaatse drastisch geïntensiveerd. De vrijwilligers voeren nu meerdere keren per dag patrouilles uit in het centrum van Maarheeze en houden daarbij de supermarkten extra goed in de gaten. Ze reageren ook direct op meldingen van overlast.

Dagelijks actief

Daarnaast zijn er sinds kort vrijwel dagelijks twee vrijwilligers actief die op verschillende tijdstippen fysiek aanwezig zijn in de Jumbo-supermarkten. Ze inspecteren de winkel op veiligheidsrisico’s en geven advies over mogelijke verbeteringen op het gebied van toezicht en overzicht. Deze toezichthouders zijn herkenbaar aan hun zwarte shirts met het logo van de Buurtpreventie en staan klaar om zowel personeel als klanten te helpen bij het handhaven van veiligheid. Als klanten ondersteuning nodig hebben omdat ze zich niet veilig voelen, zijn deze toezichthouders altijd beschikbaar.

Ze bieden ook ondersteuning aan het vaak jonge winkelpersoneel, zodat zij hun werk veilig kunnen uitvoeren en zich comfortabel voelen op hun werkplek. Er worden willekeurige tassencontroles uitgevoerd, rugzakken worden niet toegestaan in de winkel, ze helpen bij het uitvoeren van de verplichte leeftijdscontrole en houden streng toezicht op winkeldiefstallen. Als een winkeldief op heterdaad betrapt wordt, grijpt de toezichthouder in om de dief aan te houden en aan de politie over te dragen.

Vrijwilligers gezocht

Bij Buurtpreventie Cranendonck zijn ze verheugd dat hun inzet als 100% vrijwilligers wordt gewaardeerd door zowel klanten als winkelpersoneel, en ze ontvangen dagelijks positieve reacties. Ze blijven toezicht houden zolang dit nodig is en zijn daarom op zoek naar enthousiaste, daadkrachtige, en geschikte ‘collega’s’ om het toezicht te intensiveren en te handhaven. Als je serieuze interesse hebt, meld je dan aan via e-mail op [email protected] of spreek een van de toezichthouders aan. Ze staan klaar om met je in gesprek te gaan.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
2 reacties