Onafhankelijkheidsdag Oekraïne gevierd in theaterzaal Horne Kwartier

Algemeen Weert 2 reacties 3 min. leestijd

Op donderdagmiddag 24 augustus genoten inwoners van Weert samen met gevluchte Oekraïners van een bevrijdingsconcert in de theaterzaal van de Horne Kwartier in Weert. Bijna 200 mensen woonden het bij.

Bij binnenkomst ontvingen de aanwezigen die dat wensten een gehaakt hartje en een polsbandje in de kleuren van de Oekraïense vlag: blauw en geel. Na een hartelijke begroeting door organisator Ed Snaphaan, opende het Weerter Mannenkoor de avond passend met het zingen van een Oekraïens gebed. De dirigenten Jean-Pierre Steijvers en Wiel Bonten wisselden elkaar af terwijl prachtige klassieke en moderne nummers werden uitgevoerd.

Illusionist

Daarna was het de beurt aan illusionist Martijn Tullemans. Hij liet zijn assistent, de Oekraïense jongen Sacha Klak, als eerste verschijnen. Tullemans toverde talloze kaarten uit het niets, liet een glas wijn zweven, danste met een zwevende tafel en haalde grote ringen uit elkaar en weer in elkaar. Ten slotte liet hij de Oekraïense vlag verschijnen en wikkelde hij zijn assistent erin.

Oekraïense lekkernijen

Tijdens de pauze werden zelfgemaakte Oekraïense lekkernijen geproefd en was er gelegenheid tot sociaal contact. Na de pauze namen de secretaris van de ambassade, de heer Yrvhen Dovzhenko en de eerste secretaris verantwoordelijk voor Consulaire Zaken, de heer Valerii Shemeta, plaats in het publiek. Ze waren speciaal uit Den Haag gekomen, waar ze de nationale Onafhankelijkheidsdag van Oekraïne in Nederland hadden bijgewoond.

Vrijetijdsorkest van RICK

Op het podium stond het Vrijetijdsorkest van RICK onder leiding van Tjeu Snoek. Het orkest speelde verschillende marsen en nam het publiek mee op een muzikale reis door Europa, met onder andere typisch Schotse muziek, een pasodoble uit Spanje en stukken uit bekende Italiaanse opera’s. Het concert werd gezamenlijk afgesloten met het Vrijetijdsorkest op het podium en het Weerter Mannenkoor ervoor.

Een bijzonder moment was de vertolking van het Oekraïense volkslied door Sacha Klak, gekleed in traditionele Oekraïense kledij. De aanwezigen waardeerden het samenzijn op deze Oekraïense Onafhankelijkheidsdag en het genieten van de muziek, die mensen met verschillende talen met elkaar verbindt. Muziek verbroedert, en de boodschap ervan wordt begrepen zonder woorden te spreken.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
2 reacties