Limburg Festival kijkt terug op succesvolste editie ooit

Algemeen Leudal Nederweert Regio Reageer 4 min. leestijd
Fotograaf: Johan Horst

Het zomertheaterfestival, Limburg Festival, kijkt terug op haar succesvolste jaar in het 41-jarige bestaan. Dit jaar duurde het festival van 16 tot en met 20 augustus. Met zo’n 186 voorstellingen, 125 vrijwilligers, 50 verschillende locaties dwars door het Midden-Limburgse regio waren er dit jaar 25.000 + bezoekers. 

Opening in Haelen

Het Limburg Festival werd afgelopen woensdagavond officieel geopend in Kasteel Aldenghoor in Haelen door gouverneur Emile Roemer en burgemeester Désirée Schmalsläger van de gemeente Leudal. De avond werd theatraal aangekleed met het korte optreden ‘Limburgse Brieven’ van jonge talenten van Nieuwe Helden Next Level in Weert, gebaseerd op gesprekken die jongeren voerden met veteranen, oud-militairen uit Limburg die op vredesmissies zijn geweest. Limburgse Brieven werd namelijk weer geïnspireerd door de voorstelling Brieven van Mia van George en Eran Producties, een verhaal over vriendschap en liefde in tijden van oorlog.

Aansluitend werd het publiek door de prachtige tuinen van Kasteel Aldenghoor geleid naar de indrukwekkende voorstelling ‘Ik zeg toch sorry!’ van Theatergroep Aluin & Raymi Sambo Maakt. Een verhaal over het Nederlandse slavernijverleden. En daarmee was het Limburg Festival officieel begonnen!

Hoogtepunten

Een paar andere hoogtepunten van deze 41ste editie waren de theaterproductie ‘Alleen met de goden’ van Afslag Eindhoven in Weerstand Roermond. Een prachtig verhaal (naar de bestseller van Alex Boogers, speciaal voor theater bewerkt door Frans Pollux) over liefde en verlating, verstoorde familierelaties en vechten om te overleven. Bij de familie Sijben in Neer stond het Friese gezelschap Pier21 met hun voorstelling ‘Boer Ben Ik’. Zeker vanwege het actuele thema over het boerenleven dat onder druk staat in de moderne maatschappij, maakte indruk op het publiek. Beiden voorstellingen – letterlijk ín de stal naast de koeien – waren uitverkocht.

Jonge theatermakers

Jonge theatermakers kregen ook hun eigen podium tijdens de wandelroute ‘Ode aan onvoorspelbaarheid’. Vanaf de Markt in Grathem en het koffieterras in Panheel traden bijna 20 jonge theatermakers uit heel Limburg op, op zes verschillende locaties. Tijdens de wandeling in deze natuurlijke omgeving konden de bezoekers genieten van de mooie natuur en cultuur. 

Dans in Weert en Roermond

In Weert en Roermond werd op zaterdag en zondag gedanst. Tijdens de populaire Dans Promenade werd je letterlijk en figuurlijk in beweging gebracht door krachtige dans en fijngevoelige choreografieën van vier verschillende (inter)nationale gezelschappen: Jelena Kostić, Alienatied/Kelly Vanneste, DANSBLOK en Justin de Jager. Niet alleen de dans verraste, maar ook de locaties: van het monumentale Huize De Thooren in Maasniel tot aan Museum W in Weert.

Zeer populair en al lang voor aanvang van het festival uitverkocht was het Kasteel van Verlangen in Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. Een magische wandeling door het kasteel met onderweg verrassende ontmoetingen in de vorm van puppetry van onder anderen Timmy Velraeds (opgegroeid in Merkelbeek), Duda Paiva, Vox Muziektheater en Magisch Theatertje.

Kindermiddag

De gratis te bezoeken Limburg Festival Kindermiddag stond voor de achtste keer geprogrammeerd in de ECI- cultuurfabriek. Deze keer vond de Kindermiddag plaats op vrijdag en was met meer dan 200 bezoekers een groot succes. Het programma van de Kindermiddag is erop gericht om kinderen op een leuke en laagdrempelige wijze kennis te laten maken met diverse culturele uitingen. 

Om de ruim 120 vrijwilligers te bedanken die het festival geweldig geholpen hebben, konden zij de laatste afsluitende voorstelling van BOT in ECI Cultuurfabriek bezoeken. En welgemeend dank je wel aan alle mensen zonder wie het festival niet kan bestaan.

Komend jaar is het Limburg Festival van 7 tot en met 11 augustus 2024.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie