Oekraïense vluchtelingen dankbaar voor gastvrij Weert

Het is inmiddels al bijna anderhalf jaar geleden dat de eerste Oekraïense vluchtelingen werden opgevangen op het HQ-terrein in Weert. Zo’n 250 Oekraïeners vinden momenteel hun thuis in twee gebouwen op het terrein. Dankbaar zijn ze, voor de gastvrijheid, vriendelijkheid en goede zorgen die ze in Weert ontvangen. Die dankbaarheid uitten ze afgelopen dinsdag door een bos bloemen uit eigen moestuin te overhandigen aan burgemeester Vlecken.

Thuisgevoel

“Vanuit het hart”, aldus een geëmotioneerde 73-jarige Oekraïense vluchteling. Ze bedankt de burgemeester voor alles wat hij en de Weertenaren voor de Oekraïeners doen. Een bos bloemen uit haar eigen tuin kunnen overhandigen, maakt het thuisgevoel voor de Oekraïense vrouw compleet.

Zij liet haar ruime woning met eigen tuin vlakbij Kiev achter en woont nu samen met haar dochter en twee kleindochters in een kamer op het HQ-terrein. Ondanks het enorme verdriet om alles wat ze heeft meegemaakt en de angst waarin ze leeft omdat andere familieleden nog altijd vechten voor hun thuisland, is ze enorm dankbaar dat zij hier een veilig onderkomen heeft gevonden.

Dat gevoel is alleen maar sterker geworden nu ze sinds een paar maanden ontspanning kan vinden in haar eigen moestuin. Voor veel Oekraïeners is het een stukje thuis in Nederland: courgettes, frambozen en zonnebloemen van ‘eigen’ grond. Soms zelfs gegroeid uit Oekraïense zaadjes. Zaadjes van de velden vol gele zonnebloemen die stralen onder een helderblauwe hemel: precies de kleuren van de Oekraïense vlag.

Die kleuren komen ook terug in de muurschildering die een 15-jarige Oekraïense in het kantoor van de locatiebegeleiders van de vluchtelingenopvang heeft gemaakt. Evenals in de vele tekeningen die de gevluchte kinderen voor hun begeleiders maken. Het is duidelijk dat er naast dankbaarheid ook veel verdriet heerst onder de Oekraïeners.

Dankbaarheid en verdriet

In tranen vertellen twee gevluchte vrouwen hun verhaal. De een uit Kiev, de ander uit Marioepol. Hoewel ze allebei hun eigen verhaal vertellen, vinden ze herkenning bij elkaar. Ze kennen elkaars angsten, onzekerheid en verdriet. Van urenlang in de rij staan bij de grens tot achtereenvolgens afgesloten worden van telefoonbereik, elektriciteit, warmte en water. De opluchting was groot toen ze hun thuisland eenmaal hadden verlaten, maar het gemis is enorm. En of ze ooit nog terugkeren? Ook dat is onzeker. De één heeft niets meer om naar terug te keren, de ander gunt haar kleinzoon een betere toekomst hier in Nederland.

Aan die toekomst wordt al gewerkt. Vrijwel alle Oekraïense vluchtelingen die worden opgevangen op het HQ-terrein in Weert hebben inmiddels een baan gevonden. Ze werken voornamelijk als productie- of magazijnmedewerker en in de schoonmaakbranche, op diverse locaties in Weert en de nabije regio. Kinderen gaan naar school en ouderen regelen het reilen en zeilen op het terrein. Van 2 tot 88 jaar: iedereen zorgt voor elkaar.

Met hulp van Punt Welzijn en andere externe organisaties worden er regelmatig activiteiten georganiseerd op het terrein. Tegelijkertijd worden bewoners ook gestimuleerd naar buiten te gaan en zich te mengen onder de lokale bevolking, zodat ze de taal sneller leren en zich nog meer thuis gaan voelen. Of en zo ja, wanneer ze terug kunnen keren naar hun thuisland, is immers nog altijd onduidelijk.

Derde opvanglocatie

De opvang van Oekraïense vluchtelingen op het HQ-terrein wordt dan ook voor de tweede maal uitgebreid. Na de opening van het eerste gebouw in april 2022 werd er in november van dat jaar al een tweede gebouw in gebruik genomen. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de transformatie van een derde gebouw, waarin naar verwachting in november van dit jaar nog eens zo’n 130 extra vluchtelingen kunnen worden opgevangen.

Kwaliteit gaat hierbij boven kwantiteit, aldus burgemeester Vlecken. Dat is te zien tijdens een rondleiding door het eerste in gebruik genomen gebouw op het HQ-terrein. Ieder gezin kan terecht op een eigen kamer, die naar eigen behoefte en mogelijkheden ingericht kan worden. Gemeenschappelijke ruimtes worden gezamenlijk gebruikt en gezamenlijk schoongemaakt. Overal is over nagedacht en iedereen werkt samen om er het beste van te maken. Ondanks de moeilijke situatie voelen de Oekraïeners zich zo toch steeds meer ’thuis’ in Weert. En daar zijn ze meer dan dankbaar voor.