Gespreid bedje in Weert voor Oekraïense vluchtelingen

De noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen op het terrein van de voormalige Van Hornekazerne in Weert is gereed voor gebruik. Althans bijna, want men wacht nog op enkele certificaten alvorens er vluchtelingen opgevangen mogen worden.

De afgelopen weken is er heel hard gewerkt door vrijwilligers om een gebouw in orde te maken voor de opvang. Mensen van o.a. Kansrijk in de Wijk, PSW, Rotary Weert, ambtenaren, raads- en commissieleden en ook de burgemeester hebben de handen uit de mouwen gestoken zodat de vluchtelingen in een gespreid bedje terecht komen als ze in Weert arriveren. Een goede leefbaarheid is belangrijk, aldus de burgemeester van Weert.

In het gebouw op het voormalige kazerneterrein is momenteel plaats voor 150 tot 180 vluchtelingen. Het exacte aantal is afhankelijk van bijvoorbeeld de gezinssamenstelling. Overigens zijn in Weert al vluchtelingen ondergebracht bij gastgezinnen. Het gaat om zo’n 50 tot 60 personen die zich inmiddels hebben ingeschreven bij de gemeente Weert.

Inrichting

Het is belangrijk dat de vluchtelingen zich welkom voelen. Bij binnenkomst zullen ze al meteen de kleurplaten en knuffels tegenkomen die via Weert Doneert zijn ingezameld. Daarnaast zijn de kamers voorzien van enkele bedden, een kast, koelkast en tafel met stoelen. Ook staat er een pannenset klaar waarmee ze in de gezamenlijke keuken een maaltijd kunnen bereiden.

De kamers zijn nog naar eigen wens in te richten en het is mogelijk om een extra bed te plaatsen. De achterliggende gedachte is dat gezinnen zoveel mogelijk bij elkaar kunnen blijven.

Certificaten

Alles staat klaar voor gebruik. Het is nu nog wachten op de noodzakelijke certificaten. De doucheruimten zijn namelijk gecontroleerd op o.a legionella. De uitslag van de testen moet uitwijzen of alles veilig is voor gebruik.

In de onderstaande video licht burgemeester Vlecken het nader toe.

Bekijk een video: https://youtu.be/GnMJ8R1Azx8