Rondleiding Paterskerk, klooster en werkhuizen

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 4 min. leestijd

Dompel jezelf onder in een betoverende wereld van geschiedenis en spiritualiteit tijdens een exclusieve rondleiding door de eeuwenoude monumenten van Weert. Ontdek het klooster, de Paterskerk en de arbeidershuizen van de Minderbroeders Franciscanen in Weert.

Wandel in de voetsporen van heiligen en edelen terwijl ze de verhalen en geheimen onthullen die deze prachtige locatie herbergt. Verken onbekende en verborgen plekjes die zelfs door de inwoners van Weert vaak over het hoofd worden gezien. Laat je meenemen op een reis door de tijd en ervaar de sfeer van deze bijzondere plaatsen. Of je nu een liefhebber bent van architectuur, geschiedenis of spiritualiteit, onze rondleiding biedt een unieke en verrijkende ervaring voor iedereen. Sluit je aan bij ons op deze fascinerende ontdekkingsreis en laat je inspireren door het rijke verleden en de schoonheid van dit middeleeuwse rijksmonument.

Zondag 17 september

Op zondag 17 september vindt er een rondleiding plaats in de Aldenborgh, de huidige Paterskerk. De wandeling begint in de grote kerk met een korte presentatie over de geschiedenis van de kerk en de aanwezige grafkelders van de graven van Horne. Daarna bezoeken we de recent ontdekte grafkelder met een mergelstenen muur, die diende als fundament voor kasteel de Aldenborgh.

Vanuit de kerk, waar je ook het neogotische monument voor de twee Weerter heiligen Hieronymus en Antonius kunt bewonderen – martelaren van Gorcum die 450 jaar geleden werden gemarteld en vermoord in 1572 – wandelen we richting de kapel en het priesterkoor. Boven de koorafsluiting, een geschenk van Jan van der Croon, zie je een orgelkas die oorspronkelijk is gebouwd door Van Dinter in 1851. In 1864 voegde dezelfde firma een rugwerk toe aan het orgel. In 1921 bouwde de Weerter orgelbouwer Vermeulen een nieuw orgel in dezelfde orgelkas aan de hoogkoorzijde.

Priesterkoor

Het priesterkoor herbergt een 17e-eeuws barok hoogaltaar met een verwisselbaar altaardoek, evenals achtergelegen kapellen uit 1930 en de Portiuncula kapel uit 1652. In deze laatste kapel kon je op 2 augustus een Portiuncula-aflaat verdienen, waarmee zielen uit het vagevuur werden bevrijd. Dit vereiste dat de verkrijger gebiecht had, de communie had ontvangen en het Onze Vader, het Weesgegroet en het Credo had gebeden. Vanuit hier gaan we naar de tuin met de voormalige werkhuizen en brouwerij ‘Het Slot’, gelegen aan de 13e-eeuwse slotgracht die deel uitmaakt van de Bocholterbeek. Ter afsluiting nemen we een middeleeuwse wenteltrap naar de zolder, die lijkt op een omgekeerd houten schip. Hier kunnen we de bouwsporen uit het verleden bewonderen en de geheime schuilplaats van de minderbroeders franciscanen bekijken, die tijdens de Franse Revolutie in gebruik was.

Van de 57 middeleeuwse kloosters in Nederland heeft slechts 13 kerken die bewaard zijn gebleven. Acht van deze kerken worden nog steeds gebruikt voor religieuze diensten, waarbij de Paterskerk in Weert de enige middeleeuwse kerk is die sindsdien ononderbroken door de minderbroeders Franciscanen wordt gebruikt. Het klooster dient sinds 1997 als verzorgingshuis en biedt plaats aan 66 bewoners.

Meer informatie en tickets

De rondleiding begint op zondag om 11.00 uur, duurt ongeveer 2 uur en kost € 15,- per persoon, inclusief een ‘eigen’ kloosterbiertje na afloop. Meer informatie en boekingen voor de rondleiding van de Paterskerk, het klooster en de werkhuizen op zondag 17 september zijn beschikbaar via deze link: https://www.weertzzz.nl/product/wandelingen/rondleiding-17-september-paterskerk/

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie