Samen duurzaam voedsel produceren met Herenboeren Land van Weert

Algemeen Weert 1 reactie 3 min. leestijd

Natuurlijk Platform steunt de landbouwtransitie, een complex proces dat zeker nog jaren kan duren, maar waarvan wel geleidelijk de contouren zichtbaar worden. Kernbegrippen zijn: duurzaam, biodiversiteit, respect voor de natuur en de boer, circulair, lokaal, gezond maar ook lekker en betaalbaar. Momenteel is 4% van de landbouw biologisch. De ambitie van de overheid is om in 2030 15% van het landbouwoppervlak voor biologische landbouw te gebruiken. 

Momenteel zijn er in de regio verschillende succesvolle en talloze nieuwe initiatieven die de landbouwtransitie vormgeven. Onder het motto ‘laat duizend bloemen bloeien’ zet Natuurlijk Platform de komende tijd een paar van deze ‘bloemen’ in het zonnetje. Dit keer Herenboeren Land van Weert. 

Grip op wat er op tafel komt

Aan de Grootesteeg in Weert ligt het boerenerf van Herenboeren Land van Weert. Een deels opgeknapte boerderij, omringd door circa 12 hectare gepachte landbouwgrond. De onbespoten aardbeien en bessen worden volop geplukt door de leden. Verder staan er verschillende soorten bonen, kolen, aardappels, uien en courgettes. De appelboompjes zien er veelbelovend uit en op de bloemen en kruidenperken staan de zonnebloemen er schitterend bij. 

Voorzitter Sylvia Kuipers legt uit dat Herenboeren Land van Weert een coöperatie is waarvan sinds de oprichting in 2018 circa 200 huishoudens lid zijn geworden. Deze inwoners van de regio Weert en Nederweert willen meer grip op wat er op tafel komt: ze willen duurzaam en milieuvriendelijk geteeld voedsel, dat tegelijkertijd ook gezond, lekker en voor een goede prijs beschikbaar is. Een prima alternatief voor de supermarkt, waar maar een klein hoekje is ingeruimd voor de onbewerkte groenten. Samen verantwoordelijkheid dragen voor een duurzame voedselproductie geeft veel energie!

Vierde seizoen

Het is nu het vierde seizoen en elk jaar wordt het teeltplan verbeterd en het assortiment uitgebreid o.b.v. ledenenquêtes. Daarnaast worden verschillende rassen van één gewas geteeld zodat het oogstseizoen zo lang mogelijk kan doorlopen. Ook wordt de opeenvolging van de gewassen zodanig gepland dat dit gunstig is voor de bodemkwaliteit. De bodem verrijken en niet uitputten, is het credo. Er is een koelcel bijgekomen, er zijn meer fruitbomen geplant en de fundamenten van een 30 meter lange kas die binnenkort geplaatst wordt zijn al zichtbaar. Verwacht wordt dat er binnenkort ook een vergunning komt om op een verantwoorde manier varkens en kippen te houden. Boer Daan, met een biologische vooropleiding, runt de zaak, gesteund door vrijwilligers, die meehelpen met zaaien en schoffelen. Daarnaast is er een ploeg die de groenten en het fruit oogst en op woensdag of zaterdag (naar keus) uitgeeft aan de leden.

Weert was vijf jaar geleden de tweede Herenboerenlocatie in Nederland (een initiatief van Herenboeren Nederland) en recent is de achttiende Herenboerenlocatie gestart in Wageningen. Wil je meer weten, ga dan naar landvanweert.herenboeren.nl.

Op www.natuurlijkplatform.nl worden de komende tijd meer inspirerende initiatieven in het zonnetje gezet.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
1 reactie