Varen en overnachten op de Belgische- en Nederlandse Maasplassen

Je vakantie doorbrengen op het water. In verschillende landen om ons heen is dat al jaren heel normaal. Zogenaamde ‘Houseboats’ zijn in Duitsland, Finland en Frankrijk al decennia erg populair. Maar ook in onze omgeving is er de mogelijkheid een vakantiewoning op het water te huren. Bij Otter Easy Houseboats, net over de grens in Kinrooi, om precies te zijn.

“Ik heb dit idee in Oost-Duitsland gezien”, zo vertelt de directeur Seppo Hensgens. “Het mooie van dit concept is dat iedereen met de boot mag varen en daarbij komt nog dat je op de boot kunt overnachten”.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten Houseboats te huur. De Compact-boot; een instapmodel wat erg geschikt is voor mensen die nog nooit met een huisboot gevaren hebben. Op deze boot kunnen 4 personen overnachten. In deze klasse is ook een XL-versie te huur. Hier kunnen 6 personen op blijven slapen.

“Afhankelijk van het type boot zijn ze per twee of per drie nachten te huur”, aldus Hensgens. “Je hebt een kleine woonkamer met een open keuken; van alle gemakken voorzien .. Daarnaast hebben de boten een tot twee slaapkamers. En bijna alle boten hebben een douche met warm water”.

Aanleggen

Met de Houseboats mag je de Belgische- en Nederlandse Maasplassen op varen. Het passeren van sluizen is echter niet toegestaan. Vanuit thuishaven De Spaanjerd in Kinrooi zijn verschillende Maasdorpjes zoals bijvoorbeeld Thorn te bezoeken. In totaal ligt er nog een twaalftal aanlegplaatsen in het Maasplassengebied.

Vaarbewijs

Om met een Houseboat het water op te mogen heb je geen vaarbewijs nodig. Hensgens: “Wat we wel met al onze gasten doen is dat we een uurtje met ze gaan varen. Dan leggen we ze alle basics van het varen uit”. Onder andere het wegvaren, het aanleggen en de vaarregels worden dan uitgelegd.

Duur?

“Naar verhouding is dit niet kostbaar”, zo begint de directeur zijn antwoord als we hem vragen of het huren van een boot duur is. “Als je een hotelkamer boekt kan dat heel erg mooi en luxe zijn maar daarnaast ga je ook nog geld uitgeven aan activiteiten buiten het hotel. En het leuke van een boot is dat je het avontuur er al bij krijgt. Je bent bij ons dus relatief goedkoop uit”.

Voor meer informatie over de huisboten kun je terecht op de website van Otter Easy Houseboats: www.otter-easyhouseboats.com.

In deze video nemen we een kijkje op een van de Houseboats en varen we een stukje mee de Maasplassen op: https://youtu.be/HtExmMyWHIU.