114 gratis concerten op één dag in Weert

Fotograaf: Johan Horst

Het programma van de tweede editie van Huiskamerfestival Weert is bekend. Op zondag 8 oktober transformeren overal in Weert huiskamers tot intieme podia voor lokaal muzikaal talent.

Maar liefst 114 optredens zullen gedurende zondagmiddag 8 oktober worden gegeven door 38 verschillende bands en muziekgezelschappen, verspreid over 30 locaties. Het programma duurt van 12:00 tot 17:00 uur en entree is bij alle huiskamers gratis.

Huiskamerfestival Weert is hét evenement dat toont wat de stad te bieden heeft aan opkomend en gearriveerd muzikaal talent. In diverse huiskamers, tuinkamers, mancaves en gezellige garages kunnen liefhebbers luisteren naar optredens van lokale muzikanten; van jazz tot klassiek en van singer-songwriter tot elektronische beats. De diversiteit aan muziekgenres garandeert dat elke muziekliefhebber terecht kan.

Divers programma

Het evenement biedt een prachtig podium voor jong talent. Zo spelen de bandjes Kicks en G-family en treden zangeressen Puck en Lana op. Nog meer solo-optredens staan op het programma met zangeres Antoinette Korten en singer-songwriter Rob de Peel Troubadour. Het duo PEVE & Myra speelt een top2000-repertoire met extra aandacht voor country/folk.

Tal van muziekgenres worden vertegenwoordigd. Bands Jane Doe en Joeng brengen bekende pop/rock-covers, terwijl Suitcase Rebel met rootsrock iets neigt naar een vleugje countryrock. Shades brengt meerstemmige moderne en classic country. Sanne & Stan brengen met hun Nederlandse vertalingen van bekende countrynummers een leuke twist. Het genre van de band Some Kind of Stranger is niet specifiek in een hokje te stoppen, maar de eigen nummers vallen het best te omschrijven als laid-back indie en americana. Dat brengt een mooi bruggetje naar de swingende muziek van Tony’s T-Mex, dat dansbare uptempo texmex brengt. Flinthill Souvenirs brengt op hun beurt een swingend repertoire aan Americana en bluegrass en FonkieMonkie een soul/funk-programma met veel ruimte voor improvisatie, solo’s en drumfills.

Wie op zoek is naar een wat meer intieme setting kan z’n hart ophalen bij (modern)klassieke pianist Serena Donkers en kwartet Renee, Teun en de Jannekes. Onder de noemer Bertelling worden korte vertellingen over maatschappij en klimaat gebracht. Ook de act PYURE belooft een mix van ‘keiharde luistermuziek’ in een variatie van bekende popmuziek en eigen werk, af en toe ook in dialect. Deze editie krijgt het Limburgse dialect sowieso in meer huiskamers een podium, met onder andere de Limburgstalige popband BARD, de Thornse singer-songwriter Van Zelf en Etienne Borgers met zijn eigen werk en vrij vertaalde bekende luisterliederen. De band Nick en de Doorsnee speelt alternatieve Nederpop en wordt gekenmerkt door hun eigenzinnigheid, maatschappijkritiek en sporadische filosofische inslag.

Meidengroepen JEM en Blended zetten de spotlight op akoestische meerstemmige zang. Met saxofoonensemble Saxism staat specifiek het instrument centraal. Ook is dat het geval bij Tungeler Brass Ensemble en Strijkersduo Anke & Sharon. Lazy Daddy’s Jazz Band brengt met een dixielandrepertoire een mooie afwisseling in het programma.

De meeste locaties herbergen één act, maar op enkele staan optredens van verschillende artiesten gepland. Zo wisselen de bands Misteek en Mesmerised elkaar de hele middag af, net als het akoestische duo Kampvuur & Kaarslicht met pianiste Loes.

Naast traditionele huiskamers zullen er ook optredens plaatsvinden in de gezamenlijke huiskamers van zorginstellingen. Ine Feijen speelt op haar keyboard een dansbaar programma met golden oldies, evenals Wan-Man-Band Dretje. Ook Popkoor The Ray-Stabbing Singers zingt in een gezamenlijke ontmoetingsruimte.

Over het festival

Huiskamerfestival Weert is mogelijk dankzij inspanningen van voormalig popcoördinator Sander Hoeben en zijn recente opvolger Linda Smeets. Het evenement wordt georganiseerd door Ambiance Events.

Met het festival draagt Weert bij aan laagdrempelige kennismaking met de veelzijdige talenten van muzikaal Weert. Muzikanten worden in de gelegenheid gebracht zonder investeringen in allerhande presentatiezaken hun muziek aan publiek te laten horen. Anderzijds worden geïnteresseerden uitgenodigd te genieten van live vermaak in de eigen wijk, bij hun eigen buren en kennissen.

Een overzicht van alle speellocaties is te vinden op www.huiskamerfestivalweert.nl.