Bezoek uit Leeds op Britse begraafplaats in Nederweert

Algemeen Nederweert Regio Reageer 2 min. leestijd

Nederweert – Op vrijdag 15 september 2023 bezochten Barbara en Chris Jordens-Harris uit Leeds, onder een stralende zon, het graf van korporaal Harry Jordens op de Britse begraafplaats in Nederweert. Harry, afkomstig uit Liverpool, was de grootvader van Barbara.

Emotioneel

De bestuursleden van de Stichting Adoptiegraven verwelkomden het echtpaar, evenals de adoptant Math Dirkx uit Heythuysen en de onderzoeker Henk Penders uit Dieteren. Vervolgens vond er een korte ceremonie plaats waarbij een Poppy-krans en bloemen werden neergelegd. Het bezoek was bijzonder emotioneel voor kleindochter Barbara en haar echtgenoot Chris.

Eerste graf

Na de ceremonie bracht het gezelschap een bezoek aan de boerderij in Dieteren, waar oorspronkelijk het eerste graf van Harry was gelegen en waar nu de familie Hellebrekers woont. Een van de voormalige bewoners, Sef Hoorens, was ook aanwezig, en samen bezochten ze de locatie van dat eerste graf.

Harry werd oorspronkelijk begraven naast de boerderij van de familie Hoorens nadat hij was gesneuveld in Dieteren. Op zijn tijdelijke veldgraf stond zijn naam en de datum 16 januari 1945 vermeld. Op deze dag werd Dieteren bevrijd door zijn eenheid, het 9e bataljon/Durham Light Infantry. Later, toen Harry werd herbegraven in Nederweert, werd deze datum herzien naar 19 januari.

De familie ontving na de oorlog informatie waaruit bleek dat hij was gesneuveld nadat zijn tank (waarschijnlijk een zogenaamde Kangaroo) was getroffen door een explosief. Vanwege de oorspronkelijke datum werd lange tijd gedacht dat hij in Dieteren was gesneuveld, maar met deze nieuwe informatie kan geconcludeerd worden dat hij iets ten noorden van Dieteren, in Echt/Sint Joost, zijn leven verloor.


Foto’s: www.deetere.com / Henk Penders en Stichting Adoptiegraven Nederweert.

ūüĒĒ Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

ūüďį Ontvang je de gratis nieuwsbrief al?¬†Schrijf je gratis in.

ūüćē Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie