Herdenking bemanningsleden gecrashte Lancaster DS834 in Tungelroy

Algemeen Tungelroy Reageer 4 min. leestijd
Anthony Farey Gunnell

Tungelroy – Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er veel geallieerde bommenwerpers naar Duitsland gestuurd om hun bommen boven de grote Duitse steden af te gooien om zo het Duitse Rijk te verzwakken. Vaak zagen de Limburgers de hemel zwart worden van de bommenwerpers. Vanuit Witchford in Engeland vertrokken veel bommenwerpers met de bestemming Duitsland. Zo ook de DS834 die op 29 december 1943 van hieruit opsteeg met de bestemming Berlijn. Nadat hij zijn bommen had afgegooid op de stad keerde hij terug naar Engeland, maar kwam in slecht weer terecht. Hij raakte van de reguliere vliegroute en werd opgepikt door zoeklichten van de Duitsers in St.Truiden. Een Messerschmitt van de Duitsers steeg op en viel de Lancaster DS834, waarin zich op dat moment 7 bemanningsleden bevonden, aan.

Crash

De Lancaster raakte door de aanval beschadigd en bij een tweede aanval vloog hij in brand. Het vliegtuig stortte neer in een veld in Tungelroy en 4 van de 7 bemanningsleden verloren op zeer jonge leeftijd hun leven. Het betroffen Keith Selwin Bell, Havard Jones, Graham Johnson en Arthur Morley Wilkinson, resp een Australiër, twee Britten en een Canadees. Allen werkzaam voor de Britse RAF. 

De overige 3 bemanningsleden, waaronder piloot J.L. Lee, konden zich met een parachute bevrijden, maar in bezet gebied hadden zij weinig kans. Zowel piloot Lee als bemanningslid Pike werden tussen Tungelroy en Ell al snel door de Duitsers ingerekend. 

De laatste inzittende die zich met een parachute kon bevrijden was Anthony Gunnell. Hij kwam terecht in Ell (Laagstraat) op een paaltje in een wei en raakte gewond aan zijn knie. Met behulp van de bewoners van Ell lukte het hem om buiten het bereik van de Duitsers in Ell in een kapschuur te herstellen van zijn verwondingen en uiteindelijk via een pilotenlijn zijn vrijheid terug te krijgen.

Anthony Farey Gunnell

Anthony Farey Gunnell werd op 6-11-1923 in Liverpool geboren als zoon van Sydney Farey Gunnell en Gladys Roberts. Zoals gezegd overleefde hij de oorlog. Hij keerde terug naar Engeland en kwam uiteindelijk in New York terecht. Op 94-jarige leeftijd overleed hij aldaar.  Daarna werd hij op zijn verzoek beschikbaar gesteld aan de wetenschap via het Einstein Institute in New York. Vervolgens werden zijn assen (urn) naar Tungelroy gestuurd. Zijn laatste wens betrof een asverstrooiing bij zijn kameraden in Tungelroy.

De 80-jarige herdenking van de slachtoffers van deze crash én de asverstrooiing zullen plaatsvinden op zaterdag 30 september 2023 in Tungelroy. De kerkelijke dienst en de aansluitende ceremonie zijn om 11.00 uur in de St. Barbarakerk van Tungelroy.

Lezing

Op 30 september is er in de avond vanaf 19.30 uur ook een lezing over deze gebeurtenis in Café-Zaal de HoêsKmr (Barbaraplein). Tijdens de lezing zal dieper worden ingegaan op de crash van het vliegtuig en wordt verteld over het leven van de bemanningsleden die het overleefden. Ook wordt de vluchtroute van Anthony Gunnell uitvoerig besproken. De lezing is vanwege buitenlandse gasten zowel in het Engels als in het Nederlands. Entree is gratis.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie