Kunstgeschiedenis verruimt je blik op het leven

Algemeen Weert Reageer 6 min. leestijd

Weertenaar Alouis Heijmans volgt al vijf jaar de cursus Kunstbeschouwing bij RICK. “Het is een verrijking van je leven. Door de kennis die je opdoet, pakt het je meer” De docent is Jan Bustin, die op een toegankelijke en interactieve manier verschillende kunstperiodes en onderwerpen behandelt. Dit schooljaar staan onder andere de Hoge Middeleeuwen en de Gotiek met zijn prachtige kathedralen op het programma, bestaande uit in totaal 13 lessen, eens per veertien dagen in wijkhuis ’t Kwintet op Boshoven, met een excursie als afsluiting.

Geboeid

Alouis Heijmans raakt geboeid wanneer hij minutenlang naar schilderijen van Ger Lataster in het Bonnefantenmuseum in Maastricht kijkt. “Vol verwondering heb ik een half uur naar vier van zijn werken gestaard. Zo indrukwekkend. Ik kon er niet los van komen en kwam er helemaal vol van thuis.” Ger Lataster, een Nederlandse kunstschilder die leefde van 1920 tot 2012, wordt gerekend tot het abstract expressionisme. Alouis houdt van zowel het impressionisme als de avant-garde, zoals Cobra, maar heeft vooral een voorliefde voor het expressionisme. “Het expressionisme laat je een andere wereld zien, een wereld vol kleur en kracht. Tegelijkertijd biedt het een ervaring die dieper gaat dan wat je op het eerste gezicht ziet.”

Gelijke kansen voor iedereen

Alouis Heijmans is geen onbekende in Weert. Geboren in 1950 in Weert, is hij daar altijd blijven wonen. Na zijn hbo-opleiding in Economie heeft hij gewerkt in het bedrijfsleven bij Hoechst, Moonen Papier in Weert en Organon in Oss. Al op jonge leeftijd was Alouis politiek actief voor de Partij van de Arbeid (PvdA). “Joop den Uyl boeide me enorm. In de jaren zestig zette Den Uyl zich in voor gelijke kansen voor iedereen. Elk individu heeft recht op een fatsoenlijk leven. De overheid reikt een helpende hand aan, maar uiteindelijk moet je het zelf doen.” In 1978 werd hij gekozen tot raadslid voor de PvdA in Weert. In de jaren daarna bekleedde hij verschillende functies, waaronder wethouder van Economische Zaken, Sociale Zaken en Cultuur en Welzijn, evenals Provinciaal Statenlid. Daarnaast was hij voorzitter van de Weerter Paardenmarkt, actief betrokken bij de stadsschutterij Sinte Catharina 1480, en een verdienstelijk amateurbrouwer.

Om zich heen kijken

Sinds zijn pensionering heeft Alouis meer tijd en gelegenheid om, zoals hij zelf zegt, ‘om zich heen te kijken’. “Nu kan ik de rust vinden om kunstwerken diep in me op te nemen, de tijd even te vergeten.” Hij geniet ervan om in zijn eentje met het openbaar vervoer naar musea te reizen en door de zalen te dwalen. Zo waardeerde hij het bezoek aan Museum W met de uitleg van Jan Bustin en de stadswandeling door het Weerter centrum onder leiding van een stadsgids als afsluiting van het cursusjaar. “Dankzij de cursus heb ik vooral leren kijken, niet oppervlakkig zoals je door een boek bladert, maar met meer aandacht. Kijk eens hoe prachtig de Weerter St. Martinuskerk is.”

Enige tijd geleden was Alouis met zijn jongste dochter in Rome. “Als ik nu door Rome loop, kijk ik met andere ogen. Dankzij de opgedane kennis kon ik haar uitleggen waarom het Pantheon zo bijzonder is. In het Vaticaans museum zie je beelden die tijdens de cursus zijn besproken.” In tegenstelling tot de duizenden toeristen trok Alouis’ aandacht naar de minder bekende Romaanse kerk Santa Constanza, verscholen in een buitenwijk van Rome. “De robuustheid en de mystieke sfeer spreken me enorm aan. Kunst is onlosmakelijk verbonden met de mensen uit die tijd. Het is een product van hun tijd en een reflectie van de periode waarin ze leefden.”

Geen schoolmeester

Alouis waardeert de lessen bij RICK enorm, evenals de manier waarop docent Jan Bustin lesgeeft. “Hij doet dat op een zeer toegankelijke manier, zonder betweterig te zijn. Hij maakt gebruik van prachtig fotomateriaal en boeiende verhalen. Geen zware voordrachten, maar vooral leren kijken. Hoe? Door vragen te stellen, zoals: wat zie je, welke kleurstellingen vallen op, hoe is de compositie opgebouwd? Hij voorziet ook van achtergrondinformatie, altijd in een ontspannen sfeer. Nieuwe cursisten kunnen moeiteloos aansluiten, hij neemt ze ongemerkt mee in de kunstgeschiedenis. Zoals eerder genoemd, worden er extraatjes zoals bijzondere excursies georganiseerd, meestal gerelateerd aan de behandelde kunstperiode of het onderwerp.”

Verrijking

Voor Alouis zijn de cursussen kunstbeschouwing een waardevolle verrijking van zijn leven. “Ze openen nieuwe werelden voor je. De cursus is als het ware een uitgestoken hand die je horizon verbreedt, waardoor je kunst en cultuur meer gaat waarderen en ervan kunt genieten.”

Wil je zelf kennismaken met de cursussen kunstbeschouwing? In het nieuwe schooljaar kun je kiezen uit diverse onderwerpen. De nieuwe cursussen starten in oktober 2023. Meer informatie vind je op https://www.rickraakt.nl/cursusaanbod/kunstbeschouwing.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
Geef reactie