Ontdek meer over jouw voorouders tijdens de Genealogische markt in Weert

Archieffoto uit Weert - Biest

Wie zijn jouw voorouders, waar komen ze vandaan, waar hebben ze gewoond?
Daarvoor is onderzoek nodig, maar hoe doe je dat en waar moet je ergens beginnen? Start jouw onderzoek tijdens de Genealogische Markt op zaterdag 14 oktober 2023 in Weert.

De Genealogische Markt wordt georganiseerd door het Gemeentearchief Weert in samenwerking met de Sectie Genealogie, de Kring Weert eo van het LGOG, het LGGI/Aezelprojek en Bibliocenter Weert. De markt biedt je de kans om met hulp van deskundige vrijwilligers meer te weten te komen over jouw voorouders. Dit onderzoek is gratis.

Je kan op zaterdag 14 oktober van 10.00 uur tot 15.00 uur terecht in de studiezaal van het Gemeentearchief in het Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 op de eerste etage.

Programma

  • 10.00 – 10.15 uur: Opening en welkomstwoord.
  • 10.15 – 11.00 uur: Presentatie ‘Hoe start ik mijn genealogische onderzoek?’ door Fred Baltus (Jan-Peeterszaal op de 2e verdieping). Vanwege beperkte plaatsen inschrijven uiterlijk woensdag 11 oktober via: [email protected].
  • 12.45 – 13.30 uur: Presentatie ‘Hoe start ik mijn genealogische onderzoek?’ door Fred Baltus (Jan-Peeterszaal op de 2e verdieping). Vanwege beperkte plaatsen inschrijven uiterlijk woensdag 11 oktober via: [email protected].
  • 10.00 – 15.00 uur: Vraag een expert (Studiezaal Gemeentearchief eerste verdieping Wilhelminasingel 250 in Weert op de eerste verdieping).

Beschikbare informatie

Je kan gegevens opvragen en inzien tot vijf generaties terug. Jouw voorouders moeten ingeschreven hebben gestaan in een gebied dat begrensd wordt door de gemeenten Budel, Maarheeze, Kinrooi(B) Maaseik (B), Nederweert, Roermond, Roggel, Someren en Weert.

Digitaal zijn de gegevens beschikbaar uit de burgerlijke stand die teruggaat tot 1796, en de Doop- Trouw en Begrafenisregisters die zelfs tot 1550 teruggaan. Verder zijn de kadastrale kaarten digitaal in te zien.

Alle percelen, gebouwen en andere objecten op de kaart worden in een database opgenomen. Deze gegevens worden aan de percelen gekoppeld en er zijn bijvoorbeeld genealogische gegevens aan toegevoegd. Hierdoor ontstaat een geografisch overzicht van alle percelen en hun eigenaar met alle bijbehorende informatie door de tijd heen.

Zo mogelijk kun je een uitdraai van de digitaal beschikbare gegevens meenemen.

Handig om mee te nemen

Om de belangstellenden goed van dienst te zijn, is het raadzaam om zoveel mogelijk persoonsgegevens van jouw ouders of grootouders mee te nemen. Denk daarbij aan de volledige voornamen en achternaam, de geboortedata en huwelijksdata. Een trouwboekje bevat al deze gegevens. Aan de hand hiervan kan het onderzoek naar uw eigen familie van start gaan.

Gratis

Aan het onderzoek en de uitdraai tijdens deze Genealogische Markt zijn géén kosten verbonden. Meer informatie over deze activiteit vind je op de website www.erfgoedhuisweert.nl of stuur een mail naar [email protected].