Ontdek Museum W tijdens Open Monumentendag 2023

Algemeen Uitgaan Weert 1 reactie 3 min. leestijd

Tijdens Open Monumentendag 2023 openen meer dan twintig Weerter monumenten gratis hun deuren voor het publiek. Overal waar de blauwgroene vlag van de Open Monumentendag wappert, kun je gratis een kijkje komen nemen of deelnemen aan een activiteit. In het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 september is ook Museum W gratis geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Met een digitale tour is dan van alles te ontdekken over het monumentale museumgebouw én over de buurpanden: Markt 5 en Markt 9 (tegenwoordig De Soos).

Een gebouw met een rijke geschiedenis

Museum W is gevestigd in het oudste stadhuis van Weert, gelegen aan de Markt, recht tegenover de grote Sint Martinuskerk. Aan de buitengevel is in één oogopslag nog veel te zien van de geschiedenis van het pand. De stenen gevel aan de Meikoel bestaat uit stukken muur van het oorspronkelijke gebouw uit ongeveer 1550 en diverse latere verbouwingen. Aan de Markt zie je de gevel die in 1913 tegen het middeleeuwse pand is aangebouwd in neorenaissance stijl.

Binnen in het museumgebouw zijn nog prachtige details te bewonderen zoals de historische trap met glas-in-loodraam. In de prachtig gerenoveerde Raadzaal, de plek die eeuwenlang het machtscentrum van de stad was, kun je nu een tentoonstelling hedendaagse kunst bekijken.

Museum met een gouden randje

Het markante rijksmonument is de afgelopen jaren helemaal gerestaureerd en in de buitengevel zijn monumentale historische elementen weer zichtbaar geworden. Meest opvallend is de goudkleurige gevel aan de westzijde, een ontwerp van de Limburgse vormgever Maurice Mentjens. Maurice liet zich voor het ontwerp inspireren door de kostbare middeleeuwse reliekschrijnen waarin zich de overblijfselen van een heilige bevinden. Vergelijkbaar met een museum dat een bewaarplaats is voor de verzamelde en gekoesterde cultuurhistorische objecten. 

Ontdek Museum W tijdens Open Monumentendag 2023

Op 9 en 10 september is Museum W gratis te bezoeken. De mooiste verhalen over de geschiedenis van het gebouw en de buurpanden zijn dat weekend te ontdekken met een digitale tour. Het museum is gelegen aan de Meikoel 2 in Weert. Kijk voor meer informatie op www.museumw.nl.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie