Open Energiedag 16 september 2023: kom kijken in Neer, Heibloem en Egchel

Fotograaf: Henri de Boer

Leudal – Dit jaar vindt voor de derde keer de Open Energiedag plaats: op zaterdag 16 september 2023 zijn geïnteresseerden van harte welkom bij windparken in de gemeenten Leudal en Peel en Maas.

Nederland gaat de komende jaren steeds meer energie opwekken uit hernieuwbare bronnen, zoals met windturbines, zonnepanelen, bodemwarmte, warmtepompen of uit water. Tijdens de Open Energiedag kan iedereen zelf zien en ervaren hoe dat werkt. Op ruim 60 locaties verspreid door heel Nederland openen energieprojecten hun deuren voor publiek. Meer informatie is te vinden op www.openenergiedag.nl.

Ook in Peel en Maas en Leudal kun je komen kijken bij windparken Egchelse Heide, de Kookepan en de Coöperwiek. Kom je ook langs?

In de directe omgeving zijn 19 windturbines gevestigd. Ze hebben een fietsroute uitgestippeld die langs alle projecten voert en op deze locaties is iemand aanwezig om vragen te beantwoorden. Je kunt een turbine van binnen bekijken en zelfs virtueel van boven op een turbine van het uitzicht genieten.

Programma

  • 10:00-13:00 uur: De Coöperwiek aan de Boerderijweg 6 in Neer is open voor bezichtiging. Onze enthousiaste molenaars kunnen je alles vertellen over de windmolen en het opwekken van duurzame energie.
  • 14:00-17:00 uur: Windpark Egchelse Heide aan de Haambergweg 14 in Beringe. Hier zijn diverse films te bekijken en kun je een kijkje nemen in de turbine.
  • 14:00-17:00 uur: De Kookepan aan de Broekven in Neer. Hier kun je een quiz maken en zijn diverse prijzen te winnen.
  • 14:00-17:00 uur: Windpark Heibloem bij het inkoopstation aan de Staldijk in Heibloem. Hier kun je met een VR-bril een virtueel bezoek brengen aan de top van een windturbine en genieten van een schitterend uitzicht terwijl je met beide benen veilig op de grond blijft staan.

De fietsroute heeft een totale afstand van 40 kilometer. Onderweg kun je tijdens de pauze genieten van een hapje en drankje op het terras van de Tuinen van Hier, waar je tevens een rondleiding kunt krijgen, of op een van de picknickplekken onderweg. Er is op de verschillende punten langs de route bewegwijzering aanwezig om de te bezichtigen locaties te bereiken.

Voor meer informatie kijk op www.zuidenwind.org.