Plan voor appartementen in Sint Odamolen

Algemeen Economie Weert 7 reacties 2 min. leestijd

Op 18 juli 2023 heeft de gemeente Weert een principeverzoek ontvangen van Next Level uit Eindhoven voor de transformatie van de historische Sint Odamolen naar twee appartementen.

De molen, gelegen aan de Suffolkweg 26A, heeft geruime tijd geen functie meer vervuld en verkeert in een verwaarloosde staat. De molen verkeert in zeer slechte conditie. Er is sprake van veel houtrot door achterstallig onderhoud bij houten gevlucht en kozijnen en er is sprake van achterstallig onderhoud aan dak en voegwerk.

Next Level is eigenaar geworden van het monument en heeft plannen om deze te herstellen en nieuw leven in te blazen.

Procedure

De transformatie van het pand naar appartementen kan worden geregeld met een reguliere omgevingsvergunning, specifiek onder de noemer “buitenplanse afwijking” volgens de zogenoemde kruimelgevallenregeling. Dit dient te gebeuren omdat het huidige bestemmingsplan de transformatie naar woningen niet direct toestaat.

De Sint Odamolen is aangemerkt als een rijksmonument, wat betekent dat de procedure voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor monumentenzorg uitgebreider is. Dit omvat onder andere het uitvoeren van een bouwhistorisch onderzoek en een bouwkundig inspectierapport van de Monumentenwacht om de staat van het monument vast te stellen.

Medewerking onder voorwaarden

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om in principe en onder voorwaarden medewerking te verlenen aan de voorgestelde transformatie van de Sint Odamolen naar twee appartementen middels een Omgevingsvergunning. Dit besluit is echter onderhevig aan verdere onderzoeken, waaronder het bouwhistorische onderzoek en het bouwkundig inspectierapport.

Next Level is door het college van B&W verzocht om de bewoners en eigenaren van de omliggende percelen te informeren over hun planvoornemen.

Bekijk een schetsontwerp: https://iwdg.nl/3ET8J11 (PDF)

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
7 reacties