Smeden- en motorendag bij Eynderhoof

Algemeen Nederweert Uitgaan Reageer 3 min. leestijd

Nederweert-Eind – Alle ambachten van Openluchtmuseum Eynderhoof staan minstens één keer per jaar in het zonnetje op het programma van de themadagen. Daarnaast heeft elk ambacht wel een taak bij de diverse (bouw)projecten of onderhoud. Misschien is wel de allerbelangrijkste opdracht voor allen het overdragen van het ambacht op nieuwe vrijwilligers die het echte vak willen leren. De smedengroep van Eynderhoof is een van die ambachtsgroepen die niet alleen zorgt voor hang- en sluitwerk, poorten en verbindingen, maar zich ook bezighoudt met creatief ijzerwerk en het restaureren en onderhouden van motoren. Het is deze groep die op zondag 24 september in de spotlight staat tijdens de smeden- en motorendag bij Eynderhoof.

Programma

Het programma van zondag 24 september is voor jong en oud aantrekkelijk. Tussen 13.00 en 17.00 uur worden diverse oude benzine- en dieselmotoren functionerend gepresenteerd. Voor de experts: er is een replica van een Crossley Piano Base schuivenmotor uit 1877 te bewonderen en miniatuurmodellen van een Lanz Eilbuldog, een Le Percheron (schaal van 1:10) en een EMW-motor (schaal van 1:5).

De vrijwilligers van de motorengroep zijn druk bezig met het reviseren van een horizontale boomzaag uit 1890. Deze zaag kan een boom met een diameter van 1,5 meter en een lengte van 8 meter met gemak verwerken. Met een beetje geluk hebben de bezoekers van de smedendag de primeur van een werkende zaag.

Daarnaast zijn er veel unieke demonstraties die laten zien hoe bijvoorbeeld vroeger een ijzeren band om een houten karrewiel getrokken werd en vele oude technieken die soms tot hedendaagse creaties leiden. Een gevarieerd programma vol noeste arbeid, bijzondere technieken en leuke ontmoetingen rond het aambeeld.

Het museum is verder geheel in bedrijf. Het volledige programma is terug te vinden op de website www.eynderhoof.nl.

Praktische informatie

Het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof is deze zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs is € 8,00 voor volwassenen, € 4,00 voor kinderen van 3 t/m 12 jaar en kinderen tot en met 2 jaar en museumjaarkaarthouders mogen gratis naar binnen. Het bezoekadres is Milderspaât 1, 6034 PL Nederweert-Eind.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie